De geteste zinkoxide- en ceriumoxidedeeltjes komen algemeen voor als nanodeeltje en vormen dus een realistische mogelijke grondverontreiniging. In het onderzoek werd soja gebruikt als testplant vanwege het wereldwijde gebruik ervan.
Het resultaat van de aanwezigheid van ceriumoxide in de grond was een verstoorde plantengroei en daarmee een afnemende opbrengst. Het mechanisme achter de verstoring zat in het blokkeren van de wortels zodat er minder kon worden opgenomen.
Wortels
Ook frustreerde het ceriumoxide de werking van bacteriën in de wortels van soja. Deze bacteriën, die karakteristiek zijn voor de groep planten waar soja toe behoort, leggen stikstof uit de lucht vast in de bodem en vormen zo een belangrijke schakel in de landbouw. Zonder die stikstof is het voor andere gewassen moeilijker om te groeien.De zinkoxide had een andere uitwerking. Dit deeltje blokkeerde niet de bacteriën, maar werd wel door de plant opgenomen en door alle (eetbare) delen heen verspreid.
Zinkoxide lijkt kanker te kunnen veroorzaken, al zijn nog niet alle implicaties van het innemen van de deeltjes voor mensen bekend.