Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Kosten van beheer wilde ganzen kunnen omlaag

Bij ongewijzigd beleid stijgen de kosten voor het beheer van wilde ganzen de komende jaren van 26 miljoen euro tot 38 miljoen euro in 2018. Een verbeterde aanpak, zoals de gezamenlijke provincies (IPO) en de 'Ganzen7' (G-7) hebben voorgesteld, kunnen de kosten flink naar beneden brengen. Dit blijkt uit onderzoek van CLM en LEI Wageningen UR, in opdracht van het ministerie van Economische Zaken, Landbouw & Innovatie, IPO en de G-7.

Ingrijpen is nodig omdat bij ongewijzigd beleid het aantal ganzen in de winter groeit met bijna 50% tot 3,3 miljoen in 2018. In de zomer zal het aantal ganzen bijna verviervoudigen tot 1,4 miljoen. Ganzen veroorzaken schade aan grasland en andere gewassen. Vooral de schade in de zomer stijgt sterk. Voor deze schade worden land- en tuinbouwers ten dele gecompenseerd.

Zowel IPO als de G-7 stellen een aanpak voor waarmee het aantal ganzen in de zomer daalt met 60%. Het voorgestelde vergoedingssysteem van ganzenschade voor de agrarische sector van het IPO verschilt echter van dat van de G-7. Zo worden in het IPO-voorstel, in tegenstelling tot de G-7, de huidige foerageergebieden met vaste beheersvergoedingen afgeschaft en wordt er minder schade uitgekeerd.

Uit berekeningen van CLM en LEI blijkt dat het G-7 scenario in 2018 bijna 28 miljoen euro kost tegenover 14,5 miljoen euro voor het IPO-scenario. Maar wanneer EU-cofinanciering, slimmere begrenzingen van de foerageergebieden en belastingen op de vergoedingen worden meegenomen, zijn de netto kosten voor de Nederlandse samenleving voor het G-7-scenario en het IPO-scenario vergelijkbaar. Ze liggen dan netto rond de 10 miljoen euro per jaar.

Ganzen-7 bestaan uit: De12Landschappen, Federatie Particulier Grondbezit, Landbouw- en Tuinbouworganisatie Nederland, Natuurmonumenten, Stichting Agrarisch en Particulier Natuur- en Landschapsbeheer Nederland, Staatsbosbeheer, Vogelbescherming Nederland.

Bron: CLM
Publicatiedatum: