Kosten van beheer wilde ganzen kunnen omlaag
Ingrijpen is nodig omdat bij ongewijzigd beleid het aantal ganzen in de winter groeit met bijna 50% tot 3,3 miljoen in 2018. In de zomer zal het aantal ganzen bijna verviervoudigen tot 1,4 miljoen. Ganzen veroorzaken schade aan grasland en andere gewassen. Vooral de schade in de zomer stijgt sterk. Voor deze schade worden land- en tuinbouwers ten dele gecompenseerd.
Zowel IPO als de G-7 stellen een aanpak voor waarmee het aantal ganzen in de zomer daalt met 60%. Het voorgestelde vergoedingssysteem van ganzenschade voor de agrarische sector van het IPO verschilt echter van dat van de G-7. Zo worden in het IPO-voorstel, in tegenstelling tot de G-7, de huidige foerageergebieden met vaste beheersvergoedingen afgeschaft en wordt er minder schade uitgekeerd.
Uit berekeningen van CLM en LEI blijkt dat het G-7 scenario in 2018 bijna 28 miljoen euro kost tegenover 14,5 miljoen euro voor het IPO-scenario. Maar wanneer EU-cofinanciering, slimmere begrenzingen van de foerageergebieden en belastingen op de vergoedingen worden meegenomen, zijn de netto kosten voor de Nederlandse samenleving voor het G-7-scenario en het IPO-scenario vergelijkbaar. Ze liggen dan netto rond de 10 miljoen euro per jaar.
Ganzen-7 bestaan uit: De12Landschappen, Federatie Particulier Grondbezit, Landbouw- en Tuinbouworganisatie Nederland, Natuurmonumenten, Stichting Agrarisch en Particulier Natuur- en Landschapsbeheer Nederland, Staatsbosbeheer, Vogelbescherming Nederland.
Bron: CLM