- Aangetaste vruchten en bladeren verwijderen en alle andere delen waar bacterieslijm op is gaan lekken. Op de plek zelf inpakken in plastic zak. Dus niet met onbedekt, aangetast weefsel gaan rondlopen op het bedrijf. Afvoeren in gesloten container.
- Oogstmaterialen (mesjes, handschoenen) regelmatig reinigen (dippen in ontsmettingsmiddel op basis van chloor). Let ook op kleding en laarzen.
- Let op zorgvuldige en voorzichtige gewasverzorging en oogsthandelingen. Vermijd werken in een vochtig gewas. Dit kan verspreiding bevorderen.
- Let op werkvolgorde. Werk eerst in de schone gedeelte en daarna pas in de aangetaste paden.
- Waterontsmetting toepassen om verspreiding via water tegen te gaan.
- Verwijder onkruid rondom de kas. Vanwege de brede waardplantenreeks is er een kans dat de bacterie kan voorkomen op deze planten.
- Bestrijd insecten die zuig-schade kunnen veroorzaken ter voorkoming van wondjes die als invalspoort kunnen dienen.
- Onderdruk zoveel mogelijk activiteit van bovengrondse rondvliegende insecten (fruitvliegjes) door bijv. verwijdering van rottende vruchten en bladmateriaal of vang de insecten met behulp van vallen met zoetstof.
- Vermijd verzwakte vruchten met neusrot (verstoorde K/Ca balans). Hoge calciumgehaltes in planten (10-30mM CaCl2) verminderen gevoeligheid voor infectie.
- Vermijd condensatie op vruchten en bladeren (goede klimaatbeheersing, geleidelijk opstoken vanuit nacht- naar dagtemperaturen, niet te koud stoken ‘s nachts).
Het Erwinia vruchtrot onderzoek wordt uitgevoerd door WUR Bleiswijk en gefinancierd door het Productschap Tuinbouw. Voor meer informatie kunt u contact op nemen met Herma Enthoven van LTO Groeiservice