Panelen verdienen zich al terug bij een jaarlijks energieverbruik tot grofweg 50.000 tot 60.000 kWh. Zonnepanelen zijn echter zeker niet voor alle agrarische bedrijven een interessante optie.
Voor wie interessant?
Zonnepanelen zijn over het algemeen interessant voor bedrijven met een groot dakoppervlak tussen zuidoost en zuidwest en een energieverbruik tot maximaal zo’n 60.000 kWh per jaar. Bij hogere verbruiken valt een ondernemer in een dusdanig laag energietarief dat de investering niet zonder meer rendeert, hoewel door daling van de prijzen van zonnepanelen en stijgende energieprijzen de grenzen wel worden opgerekt.Grootgebruikers kunnen voor panelen in aanmerking komen voor SDE-subsidie, maar de kans op toekenning is niet groot. Het is belangrijk een aansluiting die niet groter is dan 3 x 80A te hebben. Alleen dan kan een bedrijf de aan het net geleverde stroom van de energierekening aftrekken (salderen). De meeste agrariërs vallen hierbinnen.
Inzet LLTB
De LLTB wil agrarische ondernemers zo zorgvuldig en eerlijk mogelijk informeren over de mogelijkheden en rentabiliteit van zonnepanelen. Hiertoe werden in de zomer van 2012 informatiebijeenkomsten en excursies naar een testlocatie van zonnepanelen georganiseerd. Tevens is het mogelijk om als LLTB-lid een uur gratis individueel bedrijfsadvies van een expert van Arvalis te krijgen over zonnepanelen. De LLTB neemt de kosten van dit adviesuur voor zijn rekening. Voor ondernemers die willen gaan investeren in zonnepanelen, is het tot 1 september 2012 mogelijk om mee te doen aan het gezamenlijke inkopen via LLTB Ledenvoordeel. Het uitgangspunt bij deze vraagbundeling is een goede afweging tussen prijs, garanties en kwaliteit.Momenteel (zomer 2012) is een tijdelijke subsidieregeling van de Kamer van Koophandel in Limburg beschikbaar. Ondernemers kunnen via deze regeling tot € 5.000, - subsidie krijgen voor de investering in zonnepanelen. Tevens is de LLTB in overleg met de provincie Limburg om via het Limburgse Energiefonds asbestverwijdering en zonnepanelen blijvend te stimuleren via leningen ten behoeve van de investering. Verwachting is dat het Energiefonds voor leningen aan bedrijven echter pas eind dit jaar beschikbaar zal komen. Dankzij een landelijke Green Deal van LTO met de Rijksoverheid is het al wel mogelijk om bij de investering in asbestverwijdering en zonnepanelen gebruik te maken van de VAMIL regeling.
Meer informatie over de activiteiten van de LLTB op het gebied van zonnepanelen kunt u vinden op de website: www.lltbzonnepanelen.nl