Risicodeskundige Henk-Jan van Baak legt uit dat de vele schades aan computers en elektronica worden veroorzaakt door het hoge spanningsveld dat bij bliksem in de lucht ontstaat. Dit hoge spanningsveld veroorzaakt weer grote piekspanningen in kabels en leidingen van bijvoorbeeld het elektriciteits-, telefonie- en kabelnet. Maar de bliksem kan ook een grote piekspanning opwekken in lange kabels van bijvoorbeeld een camerabewakingssysteem of een computernetwerk. Het stuk gaan van computers en andere elektronische apparatuur door deze oorzaak, wordt door verzekeraars meestal schade door inductie/overspanning genoemd.
De oorzaak van de stijging
De oorzaak van de stijgende schadeomvang door inductie/overspanning ligt volgens Nationale Nederlanden in een combinatie van factoren. Zo blijkt dat het aantal bliksemdagen over de afgelopen 10 jaar fors is toegenomen. Verder vindt er binnen particuliere huishoudens en het bedrijfsleven continue toename plaats van computers, elektronica en geschakelde systemen. Het bedrijfsleven koppelt systemen en installaties steeds vaker in een netwerk. Ook het kleiner worden van apparatuur maakt de kwetsbaarheid voor piekspanningen groter.Top 10 schadeposten veroorzaakt door bliksem:
Nationale Nederlanden constateert dat het vaak dezelfde soort apparatuur en installaties zijn, die door de bliksem defect raken. Op basis daarvan is een top 10 van de meest kwetsbare apparatuur en installaties samengesteld:
1. Computerapparatuur;
2. Telefooncentrales;
3. Inbraak- en brandmeldinstallaties;
4. Productiemachines;
5. Klimaatbeheersingsinstallaties in de kassenbouw;
6. Beeld- en geluidsapparatuur inclusief schotelantennes;
7. CV-ketels;
8. Camerabeveiligingsystemen;
9. Elektronische regelingen van koel- en vriescellen;
10. Besturingsinstallaties van liften.
Preventiemaatregelen
Nationale Nederlanden adviseert voor thuis bij naderend onweer: "stekkers eruit". Binnen het bedrijfsleven is dat natuurlijk geen optie.bron: Nationale Nederlanden