Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
veronruste hoge concentraten

Onrust om hoge concentratie lood Berlijnse groenten

Duitsland - Een wetenschappelijk onderzoek wijst uit dat snijbieten, tomaten, aardappelen etc. afkomstig uit Berlijnse stadstuinen deels sterker belast zijn met het giftige metaal lood dan vergelijkbare groenten uit de supermarkt.
 
Dr. Ina Säumel, ecoloog aan de Technische Univeriteit, en haar team onderzochten groenten uit hobbytuinen uit verschillende stadsdelen van Berlijn. „De resultaten zijn verontrustend. Met name bij snijbieten was het loodgehalte extreem hoog, tien keer hoger dan de EU-grenswaarde", verklaart Säumel.
 
„Lood kan het centrale zenuwsysteem en het hart-kringloop-systeem schaden. Het is de veroorzaker van bloedarmoede en nierfunctiestoornissen", zegt huisarts dr. Frank Fechteler. Lood maakt dus ziek. Dat zijn wetenschappers met elkaar eens. Het kost echter moeite om de ziekmakende dosis te bepalen. Dr. Suzan Fiack van het Instituut voor Risicobeoordeling: „De WHO heeft in 2002 een voorlopig tolerabele innamehoeveelheid voor lood vastgesteld. Deze ligt op 25 microgram per kilo lichaamsgewicht per week. Nieuwe onderzoeken wijzen echter uit dat er geen tolerabele hoeveelheden vast te stellen zijn. Daarom kan men de risicogroenten in Berlijn maar beter niet zelf telen.
 
Publicatiedatum: