Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
onderzoek richtte zich op onrijp geoogste tomaten

Veel ophef in Duitse media over minder zoete, rode tomaten

Met name in Duitsland is veel ophef ontstaan over het onderzoek van de Universiteit van Californië dat rode tomaten minder zoet zouden zijn. Volgens de onderzoekers is er in de zoektocht naar meer kleur, een gen vernietigd dat verantwoordelijk is voor de vorming van smaakstoffen. Het gen in kwestie zorgt voor de ontwikkeling van zogenaamde chloroplasten. Die zorgen ervoor dat onrijpe tomaten er groen uitzien. Daarnaast leveren ze ook suiker en carotinoïde. Wanneer de tomaten rijp worden, verhinderen die chloroplasten echter ook dat ze volledig rood worden. Omdat consumenten zich graag visueel laten verleiden, zijn telers al meer dan zeventig jaar in de weer om tomaten er vlekkeloos en gelijkmatig rood te laten uitzien. Daardoor werd het 'smaakgen' in veel moderne soorten vernietigd.

Een belangrijke nuance is wel dat het onderzoek zich heeft gericht op onrijp geoogste vollegronds tomaten, zoals de oogst in Californië plaatsvindt. De resultaten van de glasgroententeelt zouden er daarom wel eens heel anders uit kunnen zien.

Wordt vervolgd.

Publicatiedatum: