Je krijgt deze pop-up te zien omdat dit de eerste keer is dat je onze site bezoekt. Krijg je deze melding altijd te zien dan heb je je cookies uitstaan en zullen die blijven verschijnen.
U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).
Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken. Bedankt!
Je ziet deze popup omdat dit de eerste keer is dat u de site betreed. Als u dit bericht blijft krijgen zet dan alstublieft uw cookies aan
Kas van 2,5 ha. maakt gebruik van restwarmte en biologische bestrijders
Zwitserse tomatenteler neemt moderne nieuwbouw in gebruik
De Zwitserse groenteproducent Beat Bösinger verlegt de grenzen met zijn nieuwste kas in het Zwitserse Niederbipp. Nuttige insecten zorgen hier voor gewasbescherming en de energie wordt efficiënt gebruikt.
Het is afgelopen met het sjouwen met zware tomatenkisten. In de nieuw gebouwde kas van Bösinger nemen twaalf gerobotiseerde transportwagentjes dit werk over. De wagentjes rijden heen en weer tussen de kas en de verpakkingshal, waar de vers geoogste tomaten klaar gemaakt worden voor hun reis richting winkelschappen. In de kas is de tomatenoogst ondertussen in volle gang. „Per hectare rekenen we op een opbrengst van 500 ton tomaten per seizoen”, zegt Beat Bösinger. De groenteproducent uit Niederbipp is de afgelopen jaren uitgegroeid tot een belangrijke leverancier van de retailers Migros en Coop, die zijn hoofdafnemers zijn.
De nieuw gebouwde, 2,5 hectare grote kas heeft rond de zes miljoen Zwitserse frank gekost. Dankzij zijn hoogte van 5,75 meter heeft hij duidelijk meer volume dan de meeste andere kassen. „Hierdoor laat het klimaat zich beter sturen", zegt de 42-jarige teler. Temperatuur en vochtigheid zijn sleutelfactoren voor het succes van de teelt. Wanneer men beide onder controle heeft, is de opbrengst goed en blijven de planten vrij van ziektes. „We hoeven vrijwel geen gebruik te maken van gewasbeschermingsmiddelen", zegt Bösinger. Deze gebruikt hij alleen in geval van nood. Dit zou namelijk ook slecht zijn voor de vele nuttige insecten die in zijn kas belangrijke taken op zich nemen. Voor de bestuiving van de tomatenbloesem vliegen er bijvoorbeeld overal hommels in de kas rond.
Als het om kassen gaat, wordt vaak het energieverbruik bekritiseerd. In de nieuwe kas in Niederbipp zorgt een dubbele scherminstallatie er echter voor dat zo veel mogelijk van de warmte, die de zon op een dag levert, in de kas blijft. „Dankzij deze installatie hoeven we vijf graden minder te verwarmen", zegt Bösinger. Helemaal zonder verwarming is echter onmogelijk. Eén derde van de gebruikte warmte is afvalwarmte, afkomstig van de papierfabriek naast de kas. De rest genereert Bösinger met gas.