

"Het aspergeseizoen startte volgens plan. Het zag er in maart naar uit dat het een vroeg seizoen zou worden. Vanaf begin april tot mei is het toch vrij koud geweest, waardoor de buitenproductie traag op gang kwam. Dit heeft geleid tot hogere prijzen voor de vervroegde teelt. ", zegt Sjraar. "Vanaf week 19 startte de vollegrondsproductie volop. De binnenlandse klanten, zowel detaillisten, horecagroothandels als retailers, hebben vanaf dat moment acties gehad, waardoor de beschikbare volumes goed hun weg naar de consument vonden."
"Extreem warme periodes zijn achtergebleven en daardoor hebben we geen noemenswaardige productiepieken gehad. Ook na Pinksteren is de prijs aardig op niveau gebleven en trokken de prijzen vanaf week 23 aan onder invloed van vraag uit met name Duitsland. Daardoor is het seizoen ook voor de telers met late rassen in de meeste gevallen naar tevredenheid verlopen", vervolgt Sjraar. "Individuele telers geven aan gemiddeld minder te hebben gestoken. Door een uitbreiding van het areaal is de aanvoer bij The Greenery redelijk gelijk geweest aan vorig jaar."
De meeste telers zijn inmiddels ook echt gestopt met produceren. "We hebben nog enkele telers met velden, die volgend jaar niet in productie gaan. Zij gaan nog één, twee weken door. Dan is het seizoen echt gedaan", besluit Sjraar.