Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Sjraar Hulsman, The Greenery blikt terug op aspergeseizoen:

"Tevredenstellend aspergeseizoen zonder extreme prijsval"

Tholen - Met Sint-Jan, 24 juni, is er traditioneel weer een einde gekomen aan het Hollandse aspergeseizoen. Sjraar Hulsman van The Greenery blikt terug op een relatief goed seizoen. "We hebben dit seizoen niet echt grote prijsdippen gehad. Gemiddeld genomen zijn de prijzen toch 15 tot 20 % hoger geweest dan vorig jaar. Dit is uiteraard verschillend geweest per teler. Vanuit The Greenery hebben we, onder meer met een nieuwe verpakking, fors ingezet op de afzet van groene asperges. Dat heeft zijn vruchten afgeworpen. Klanten die normaal Peruaanse, groene asperges afnamen, kozen nu voor het Hollandse product."



"Het aspergeseizoen startte volgens plan. Het zag er in maart naar uit dat het een vroeg seizoen zou worden. Vanaf begin april tot mei is het toch vrij koud geweest, waardoor de buitenproductie traag op gang kwam. Dit heeft geleid tot hogere prijzen voor de vervroegde teelt. ", zegt Sjraar. "Vanaf week 19 startte de vollegrondsproductie volop. De binnenlandse klanten, zowel detaillisten, horecagroothandels als retailers, hebben vanaf dat moment acties gehad, waardoor de beschikbare volumes goed hun weg naar de consument vonden."

"Extreem warme periodes zijn achtergebleven en daardoor hebben we geen noemenswaardige productiepieken gehad. Ook na Pinksteren is de prijs aardig op niveau gebleven en trokken de prijzen vanaf week 23 aan onder invloed van vraag uit met name Duitsland. Daardoor is het seizoen ook voor de telers met late rassen in de meeste gevallen naar tevredenheid verlopen", vervolgt Sjraar. "Individuele telers geven aan gemiddeld minder te hebben gestoken. Door een uitbreiding van het areaal is de aanvoer bij The Greenery redelijk gelijk geweest aan vorig jaar."

De meeste telers zijn inmiddels ook echt gestopt met produceren. "We hebben nog enkele telers met velden, die volgend jaar niet in productie gaan. Zij gaan nog één, twee weken door. Dan is het seizoen echt gedaan", besluit Sjraar.