Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Mooie opkomsten van peen gevolgd door wegval van planten

Nu de peen op de meeste plaatsen gezaaid is en ook bijna overal boven staat, kunnen we een voorlopige balans opmaken, meldt Bejo Zaden. Gemiddeld mogen we spreken over mooie opkomsten. Echter, de zaaisels die in mei gezaaid zijn, hebben het om uiteenlopende redenen moeilijk. Tevens zien we door het hele land verbruinde/vergeelde planten die wegvallen.

Vooral de zaaisels van maart en april staan gemiddeld goed boven met voldoende planten, zowel in de B-peen als in de grovere sorteringen. De zaaisels van mei hebben echter te maken gehad met korstvorming, zeer schraal weer en een bijzonder warm pinksterweekeinde. De bodemtemperatuur loopt tijdens dit soort dagen zo hoog op dat de plant veel energie verliest of zelfs verbrandingsverschijnselen vertoont op de scheiding grond/lucht. Verzwakte planten door eerder genoemde redenen lijken ook meer te lijden te hebben van bodemherbiciden. Doseringen die op vitale planten geen invloed hebben, kunnen verzwakte planten na een bui of beregening toch remmen. Wegval of het niet bovenkomen, kunnen het gevolg zijn.

Daarnaast zien we sinds begin juni planten waarvan de eerste blaadjes rond het hartblad geel en bruin worden, gevolgd door het bruin worden van het hartblad. Dit wordt veroorzaakt door het Pastinakengeelvlekvirus, ook wel "parsnip yellow fleck virus” genoemd. Normaliter zien we dit vaak in de vroege zaaisels. Door het koude weer van april en mei zijn de luizen die dit virus overbrengen (meestal vanuit onkruiden in bermen en struikgewas) wat later actief geworden. Rond 15-20 mei is er een massale luizenpopulatie te zien geweest, die de wortelplantjes in alle stadia hebben geïnfecteerd (zie bijlage voor meer informatie over dit virus). Opvallend is dat zeer vroege zaaisels met al forsere planten minder last lijken te hebben. Goede middelen ter bestrijding van luizen zijn dan ook een noodzaak voor een goede peenteelt.

Bron: Bejo Zaden

Publicatiedatum: