Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
verslag van Marco Hoogendoorn

Geslaagde themabijeenkomst Groeibeheersing

Geholpen door een verkeersregelaar druppelden de gasten één voor één binnen bij Combinations voor de themabijeenkomst Groeibeheersing. Om 14.00 uur werd gestart met de 90 aanwezigen, ‘compact’ in letterlijke en figuurlijke zin op tuin 4 bij Combinations.

Harmen van Hummelen (LTO Groeiservice) beet, als één van de sprekers, de spits af. Groeibeheersing en de toelating van middelen bracht hij onder de aandacht bij de aanwezigen. Met name de etikettering is een punt van belang. Hoe ziet de toekomst eruit met betrekking tot etikettering? Middelen worden getest op enkele bloemen maar gelden, bij toelating, voor meerdere gewassen. In de nabije toekomst wordt dit onder de loep genomen. Wanneer een gewas vermeld wordt op het etiket, mag het gebruikt worden, zo niet… u raadt het al!



Jan-Paul van der Kolk (DLV Plant) startte met fosfaatbemesting bij potchrysanten en petunia’s. Meer fosfaat doet de groei stagneren. Of laag in fosfaatbemesting leidt tot meer ziektedruk? Een plant wordt wel iel bij een lage fosfaat, maar er was geen stijging te zien in ziektedruk.

Mogelijkheden tot compact telen

Geerten van der Lugt (BLGG) ging dieper in op de presentatie van Jan-Paul van der Kolk en beschreef de mogelijkheden die er liggen tot compact telen, gekeken naar substraat. Bij een oplopend fosfaat aanbod in de potgrond neemt het versgewicht na een korte stijging op een bepaald niveau niet meer toe. Riny Westdijk (Everris) gaf in een korte presentatie aan dat met gecontroleerde vrijkomende meststoffen ook een compactere plant kan worden gerealiseerd.

Remmogelijkheden met licht

Na een korte pauze vertelde Wim van Ieperen (Wageningen UR Glastuinbouw) over de remmogelijkheden met licht. Groeilicht en stuurlicht hebben hier betrekking op. Wat zijn de mogelijkheden met verrood? Voor zonsondergang (ongeveer 10 minuten) schermen om zo de plant compacter te houden? Vragen waarop antwoord werd verkregen door een opgewekte presentatie en opeenvolgende interactie.

DIF

Ralph Bours (Wageningen UR Glastuinbouw) ging in op positieve (overdag warm, ‘s nachts koud) en negatieve (overdag koud, ‘s nachts warm) DIF. Negatieve DIF heeft compact telen tot gevolg, omdat het groeiritme van de plant wordt verstoord. Bours hield de aandacht van de aanwezigen goed vast en zorgde zodoende voor een positief einde aan deze bijeenkomst.


Bron: Lto Groeiservice www.groeiservice.nl / Mark Hoogendoorn
Publicatiedatum: