Uniek samenwerkingsmodel
Lazuurmarkten zijn gebaseerd op een uniek samenwerkingsmodel dat lokale, duurzame en eerlijke productie, handel en consumptie bevordert en onderlinge banden tussen consumenten, winkeliers en producenten versterkt.Zo zijn consumenten en producenten via community funding en ronde tafel gesprekken actief betrokken bij (het beleid van) hun eigen Lazuurmarkt. Producenten leveren (het liefst) via directe lijnen, zodat regionale producten voorop staan en er een circulaire voedselketen ontstaat. De winkeliers van Lazuur zijn de marktmeesters, die vraag en aanbod bij elkaar brengen en er voor zorgen dat de markt iedere dag weer een belevenis is om te bezoeken. Stichting Lazuur ondersteunt Lazuurmarkten door inbreng van het concept en begeleidt lokale food communities en initiatiefnemers van nieuwe Lazuurmarkten. Evt. overwinsten worden door de stichting geïnvesteerd in de verdere ontwikkeling.
Lazuurmarkten kunnen zich binnen de gemeenschappelijke uitgangspunten in zelfstandigheid ontwikkelen en inspelen op wat er lokaal groeit en bloeit (meerschaligheid vs. grootschaligheid). Lazuurwinkeliers ondernemen voor gemeenschappelijke rekening en zijn zelf in gesprek met alle lokale stakeholders (bottom-up vs. top-down). De coöperatie en commanditaire vennootschap zijn daarom voor Lazuurmarkten bij uitstek geschikte rechtsvormen waarin ondernemende mensen aan de slag kunnen (lokaal ondernemerschap vs. filialisering).
Juist in deze schijnbaar economisch mindere tijden liggen er kansen voor bottom-up initiatieven, die zijn gebaseerd op samenwerking (i.p.v. concurrentie) en die mogelijkheden bieden voor participatie van stakeholders die naast economisch ook maatschappelijk rendement nastreven.
1e Lazuurmarkt in Wageningen
Overal in Nederland waar er voldoende geïnteresseerde consumenten, producenten en winkeliers zijn, kunnen Lazuurmarkten worden opgezet. De eerste Lazuurmarkt komt in Wageningen. Lazuur Wageningen wordt een voortzetting van de biologische winkel Buys & Ko, die in 1974 als consumentenkring Pee Pastinakel is begonnen. In Wageningen zijn al vele stappen op weg naar Lazuur gezet; zo zijn er al tientallen rechtstreeks leverende producenten en doen er al bijna 400 klanten met een financiële inleg mee.Markt van de Toekomst
Onze voedseleconomie is in enkele decennia steeds mondialer en met steeds meer tussenschakels georganiseerd. We weten steeds minder waar ons voedsel vandaan komt, wie het heeft geproduceerd, wat er inzit en of we er een reële prijs voor betalen. En het gaat meer en meer om de verpakking dan om de inhoud. Wij willen met het Lazuurinitiatief laten zien dat het ook anders kan. Stap voor stap, maar onomkeerbaar. En we zoeken hiervoor samenwerking met mensen en organisaties die zin hebben om hierin met ons op te trekken."Wij nodigen u van harte uit om de Lazuursite te bezoeken en een eventuele reactie achter te laten. Om op de hoogte te blijven van alle Lazuurontwikkelingen, kunt u zich ook inschrijven voor onze verschillende nieuwsbrieven."
[email protected]
en www.foodcommunity.nl