Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Henk Kroon van Kroonkikker:

"Voorkom grote ellende met periodieke silokeuring"

Tholen - Een kleine lekkage of beschadiging aan de binnenzijde van een silowand kan met de jaren roest met zich mee brengen. Een verkeerd opgebouwde silo of een plaat die qua dikte verkeerd is gemonteerd, kan tevens voor problemen zorgen. Dit is vaak niet direct zichtbaar en de eventuele gevolgen van roestvorming komen dan ook in de meeste gevallen volledig onverwacht. Vandaar dat het belangrijk is hierop preventief te controleren zodat er op tijd maatregelen getroffen kunnen worden en het openbarsten of scheuren van een silo wordt voorkomen. “Een watersilo die openbarst, brengt een hoop ellende met zich mee,hoor, je wilt niet weten wat voor krachten daar bij vrij komen”, vertelt silo- en waterbassinspecialist Henk Kroon van Kroonkikker.



Kroon is druk bezig met de silokeuringen bij KBB Holland in het glastuinbouwgebied van het Noord-Brabantse Steenbergen. Hij gebruikt een speciaal sonar-apparaat om aan de hand van geluidstrillingen de wanddikte van de silo vast te stellen. “Dat werkt als een soort echo. Ik kan de dikte van het plaatmateriaal op een honderdste millimeter vaststellen ”, vertelt Henk. “De plaat mag maximaal 10% afwijken van de originele dikte. Als dit meer is dan 10%, moet de silo na een jaar opnieuw gekeurd worden. Wanneer de dikte meer dan 20% afwijkt, wordt de silo per direct afgekeurd. Is de afwijking minder dan 10 %, dan wordt hij na twee jaar opnieuw gekeurd.”



De keuring is door verzekeraar Interpolis in 2003 in het leven geroepen nadat er steeds meer incidenten voorkwamen waarbij silo’s openscheurden. Naast de ravage die in deze gevallen aangericht werd aan aangrenzende gebouwen en andere apparatuur, kwam een teler vaak ook zonder watervoorraad te zitten. “Dan pas krijg je in de gaten hoe belangrijk een silo is voor een tuinder”, aldus Henk. “Interpolis stelt dat onderhoud aan de watersilo nodig is. Benodigd herstel is een voorwaarde bij silo’s, die zeven jaar of ouder zijn, om schade als gevolg van roestvorming verzekerd te houden.”



Henk Kroon keurt niet alleen de silo’s maar voert daarnaast herstelwerkzaamheden uit. “Ik beschik over de nodige apparatuur om, zowel boven als onder water, reparaties uit te voeren aan silo’s en bassins . Tevens zijn we ook gespecialiseerd in het reinigen van bassins en watersilo’s. Dat is ook erg belangrijk. Met de jaren kunnen zich namelijk behoorlijk wat sporen van plantenziekten en bacteriën verzamelen in een silo. Door het bassin of de silo te reinigen, kan er schoon gestart worden met de nieuwe teelt. Ook op die manier kan er een hoop ellende voorkomen worden."

Voor meer informatie:
Kroonkikker
Henk Kroon
06-48074637
[email protected]
www.kroonkikker.nl