Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Limburgers gaan voor fruit en groenten van eigen bodem

Marketing– en communicatiebureau White Coffee voerde in opdracht van de Limburgse KMO Alva Verse Vruchten een grootschalig fruit– en groentenonderzoek uit in samenwerking met katholieke hogeschool Kempen. Er kwamen enkele markante feiten uit over de kennis en voorkeuren van Limburgse consumenten.

De onderzoekers hebben Limburg opgedeeld in 3 zones: Hasselt, Tongeren en Maaseik. In 7 verschillende grootwarenhuizen zijn 171 enquêtes afgenomen net voor de mensen de winkel binnenstapten. D.m.v. een kwantitatief face-2-face interview werden de resultaten verzameld. De steekproefgrootte berekening kunt u achteraan vinden.

65% van de Limburgers weet voor het binnengaan van een supermarkt welke fruit en groenten men wil kopen. Eetgewoonten en menu’s worden dus hoofdzakelijk thuis voorbereid, zowel door jonge als oudere generaties. Gewoonte (24%), samen met de menu zelf (56%) vormen de 2 voornaamste redenen van deze voorbereide keuze.

Aankopen van losse stuks in de fruit –en groentenafdeling worden vooral met de ogen gedaan. Uitzicht (64%) en kwaliteit (58%) komen immers samen met prijs (82%) het vaakst terug in de top 3 van impulsaankopen. Bij voorgesneden groenten, zoals salades of geraspte wortelen, is dit lichtjes anders. Prijs (74%) blijft prominent, maar de ogen gaan nu ook veel meer rekening houden met de verpakking (37%). De opvallendste redenen om fruit te kopen zijn seizoenen (51%), promoties (24%) en kleur (24%), uiteraard weer samen met prijs (67%), uitzicht (52%) en kwaliteit (36%). De Limburger koopt dus fruit en groenten met zijn ogen.

Promoties zijn geen sterke overtuigingselementen voor fruit en groenten. 25% houdt er totaal geen rekening mee. 31% van diegenen die er wel in beperkte mate rekening mee houden, overtuig je het best met prijspromoties (directe korting) i.p.v. hoeveelheidspromoties (1+1 gratis).

Bijna 1 op 3 Limburgers (28%) verkiest voorgesneden salade of wortelen boven zelf sla wassen of wortelen raspen. Zowel jonge (15%) als oudere generaties (12%). Het verwondert dan ook niet dat Albert Heijn, in tegensteling tot de traditionele Belgische winkels, aanzienlijk meer voorgesneden gamma uitzet. 55% kiest voor voorgesneden omwille van tijdsbesparing en gemak.

Een frappante vaststelling van het onderzoek is het minimale prijsbesef van de Limburgse fruit– en groentenkoper. Op het moment van ondervraging werden de prijzen van een krop sla, 200 gram voorgesneden salade, 1 kg wortelen, tomaten en bananen als ook 500 gram Belgische aardbeien neergeschreven door de ondervragers. De gemiddelde prijs per product werd achteraf vergeleken met de antwoorden van de Limburgers, net voor ze de fruit –en groentenafdeling binnen wandelden.

De mogelijke antwoorden zaten telkens in een prijsrange van 0,50 EUR. Dit kwam er uit:


Slechts 37% van de Limburgers kent de juiste prijsrange van een krop sla. Van de overige 63% schatte 53% de krop sla goedkoper in dan hij in werkelijkheid was. Nog geen 30% kent de prijs van een zakje voorgesneden salade van 200 gram. 62% van de niet-kenners schatte het zakje goedkoper in dan in het in werkelijkheid was. Voor 1 kilogram wortelen kent slechts 20% van de Limburgers de juiste prijsrange. In tegenstelling tot het zakje sla, schatte maar liefst 60% de kilo wortelen duurder in dan op dat moment het geval was (1,33 EUR)!

Een strijdproduct voor de retailers zijn de bananen. Van 1 kilo kon slechts 17% de juiste prijsrange inschatten. 46% dacht dat ze goedkoper waren, 37% duurder. De kennis van bananen is ook niet goed. 16% zat juist. Maar liefst 70% ging er van uit dat de tomaten goedkoper waren dan de echte winkelprijs (2,63 EUR). Een minder bekend product, 1 kilogram witlof, werd het slechtste van allemaal ingeschat qua prijs. Slechts 9% had het juist. 81% van de ondervraagden dacht dat witlof goedkoper was dan de gemiddelde prijs op dat moment. Een bakje Belgische aardbeien tot slot werd goedkoper ingeschat (61%) dan het in werkelijkheid kost. Slechts 21% van de Limburgers kent de prijs van 500 gram aardbeien.

Het merendeel van de fruit –en groentenprijzen worden dus goedkoper ingeschat. Over 7 producten heen kan gemiddeld slechts 20% van de Limburgers de prijsrange correct inschatten. Er is dus bijna geen prijsbesef, maar men beweert wel prijs belangrijk te vinden in zijn aankoopproces. Een gekke situatie…

Je kunt je dan ook terecht de vraag stellen waarom grote retailers hun franchisers verplichten om systematisch marges weg te geven door prijsacties, terwijl hierdoor gemiddeld niet meer verkocht wordt. In tijdens waarin zelfstandige uitbaters het enorm moeilijk hebben en internationale groeperingen de nodige reserves en vrijheden hebben, toch stof tot nadenken.

Tot slot peilden we naar de seizoenkennis van de Limburger als ook de voorkeur voor producten uit eigen streek. Net zoals bij prijs is de ‘kennis’ en het ‘besef’ van seizoenen niet overtuigend aanwezig. Slechts 58% van de ondervraagde Limburgers beweerde de seizoenen te kennen. Gemiddeld scoorde deze kenners 8/10 op de hun voorgelegde 10 seizoensstellingen.

Sla (52%), wortelen (39%) en tomaten (38%) moeten volgens de Limburger tot het vaste assortiment van een winkel horen. Voor fruit zijn dit vooral appelen (41%). Fier als we zijn, kiest de Limburger ook massaal voor fruit en groenten van eigen bodem. Zo verkiest 94% een Belgische appel boven een buitenlandse, 94% de Belgische i.p.v. de Spaanse aardbei en 99% de Belgische asperges i.p.v. de geïmporteerde uit Peru. 


Publicatiedatum: