Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Griekenland: Beweging laat aardappelprijzen met 24% dalen

Als een economie krimpt, dalen normaal gesproken de prijzen vanwege afname van de vraag, maar dit is in Griekenland nog niet gebeurd. In plaats daarvan was er een daling van de omzet en een stijging van de kosten voor levensonderhoud. De prijs van tomaten daalde wel met 24,6% ten opzichte van maart vorig jaar. Dit is een enorme daling voor een periode van een jaar voor elk denkbaar product. De reden hiervoor is 'de aardappelbeweging'.

Dit effect werd grotendeels veroorzaakt in februari, toen telers uit Nevrokopi meer dan 10 ton aardappelen weggaven in Thessaloniki. De telers protesteerden tegen de import van aardappelen uit Egypte, terwijl hun eigen schuren vol zaten met dit product.

Na deze actie werden de telers uitgenodigd om hun producten voor groothandelprijzen te verkopen bij de Pieria Prefecture Voluntary Action Group. De Pieria Group werd in 2007, na een reeks van bosbranden die de Griekse oogst verwoestten, opgericht om een lokale brandweerdienst met een waarschuwingssysteem te financieren. De actiegroep was al bezig met het creƫren van een gratis supermarkt voor de armen toen het over het uitdelen van aardappelen in Thessaloniki hoorde. Op 19 februari organiseerde de actiegroep in Katerini de verkoop van aardappelen voor 25 cent per kilo - een derde van de marktprijs.

Dagen later verspreidde de beweging zich naar de Aristotelian University in Thessaloniki. Christos Kamenidis, professor agrarische marketing, organiseerde de verkoop van aardappelen op de campus samen met vrijwillige studenten. "Ik was bang dat we 'slechts' 3 of 4 ton aardappelen zouden verkopen. De eerste dag verkochten we meteen al 50 ton," aldus Kamenidis.

De verkoop van goedkope aardappelen vindt niet alleen plaats in Thessaloniki. De beweging heeft zich ook al verspreid naar Athene en andere plaatsen. Maar de aardappelbeweging is niet onopgemerkt gebleven. Sorteer- en verpakkingsbedrijven verhogen momenteel hun prijzen voor de telers in een poging hen te dwingen de aardappelprijzen weer te verhogen.
Publicatiedatum: