Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Herman Konings: "Toekomst beheersen door denken in paradoxen"

"De consument weet zelf niet wat hij in de toekomst gaat doen"

Tholen - Tijdens het event van Young FVPHouse, een meeting voor jonge AGF-ondernemers uit België, dat plaatsvond op 12 juni, sprak trendwatcher en consumentenpsycholoog Herman Konings over de consument van de toekomst. Eén van de eerste trends, die hij noemde is het fenomeen 'zelfbecijfering'. "Steeds meer consumenten analyseren zichzelf en 'meten' hun gedrag. Dit gebeurt bijvoorbeeld via een app waarbij je je hartritme kan volgen. Dit is de manier waarop we tegenwoordig werken."



"Consument weet niet wat hij in de toekomst gaat doen"

Hij vertelde dat hij door middel van deze speech niet de toekomst ging voorspellen. "Ik ben geen waarzegger, want je weet nooit wat er gaat gebeuren in de toekomst, maar we kunnen wel contouren zien van trends, die nu nog niet helemaal helder zijn. We constateren dat de consument verandert en dat ook de snelheid van veranderen verandert. In 1994 had bijna niemand een mobiele telefoon, maar rond 2003 maakten velen de overstap. Je ziet ook dat consumenten niet weten wat ze gaan doen in de toekomst. Er was in 2000 een onderzoek met de vraag of ze een mobiele telefoon aan gingen schaffen en veel mensen gaven aan dat ze dit absoluut niet gingen doen. Dat bleek dus uiteindelijk niet waar te zijn. Dus het heeft weinig nut om te vragen wat men in de toekomst gaat doen. Ze houden zich niet aan wat ze hebben gezegd en overschatten zichzelf."



"In paradoxen leren denken"

"Op digitaal en hightech niveau zijn er veel ontwikkelingen. Social media en smartphones worden door steeds meer mensen gebruikt. Aan de andere kant is er ook de ontwikkeling van mensen die deze consumententechnologieën ontlopen. Steeds meer consumenten, en dan vooral jongeren, willen ook wel eens zonder al die technieken en tot rust komen in bijvoorbeeld een bed&breakfast. Deze twee ontwikkelingen wil de consument in evenwicht houden. Dus moet er op beide worden ingespeeld. Om de toekomst te beheersen, moeten we in paradoxen leren denken. Er is altijd wel een paradox in consumentengedrag. Neem nu bijvoorbeeld de twee meestverkochte boeken in Vlaanderen: de eerste is een kookboek en het tweede een dieetboek!"

Herman vertelde dat de toekomst ook voor een groot deel wordt 'gemaakt' door wetenschappers uit BRICS en 'Next 11' landen. "Een groot deel van onze toekomst wordt bepaald door deze landen, waar veel geld wordt uitgegeven aan onderwijs, onderzoek en ontwikkeling. In eerste instantie wordt door ons als consument heel afwijzend gereageerd op 'toekomstvoorspellingen', maar uiteindelijk gaan we er volledig in mee. Voorbeelden van wat in 2016 of 2020 helemaal in zou zijn is The Cloud uit Dubai (een resort in de lucht), het eten van wormen en maden of een foodprinter, die ons voedsel uitprint."



De huidige beroepsbevolking wordt gekleurd door de babyboomers (geboren tussen 1945 en 1964) en door de babybusters (geboren tussen 1965 en 1984). "Momenteel is ongeveer 30% babyboomer en deze hebben heel veel financieel vermogen. De groep van babybusters hebbend daarentegen minder te besteden. Het is van belang dat dit in de gaten wordt gehouden bij het vermarkten van producten. De consumenten van de toekomst zijn de kids, die vanaf hun geboorte zijn opgegroeid met bits&bites. Als je tegenwoordig leider wil zijn, moet je in het centrum van de cirkel gaan staan. Iedereen is te bereiken via social media. Om je klant te benaderen, 'moet' je meedoen. Omdat het kan en omdat het moet. Een ander fenomeen, wat dus weer die paradox laat zien, is 'social-not-working', een concept waar technologieën worden vermeden en men weer terug wil naar echt contact. Er wordt gesmacht naar analoge authenticiteit door gezellig samen aan tafel te eten. 'Buitengewoon in het land' is daarvan een voorbeeld. Hierbij ligt ook de nadruk op lokale producten, ook een belangrijke trend."

Als trendanalist en consumentenpsycholoog geeft Herman onder de hoofding 'De Toekomst Is Onder De Rozen' regelmatig adviesrondes en spreekbeurten aan bedrijven, genootschappen en het hoger onderwijs over socioculturele verschuivingen, trendwaarnemingen en toekomstverwachtingen.

www.nxt.be
[email protected]