Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
naarmate de temperaturen stijgen, kan Tuta Absoluta hard om zich heen slaan

Meldingen Tuta Absoluta in tomaat stromen binnen

Sinds een paar weken stromen de meldingen over Tuta Absoluta binnen. Als het goed is, heeft iedereen Deltatraps hangen en worden de feromonen op tijd gewisseld. Zo niet, doe dit dan alsnog zo spoedig mogelijk. Het is belangrijk te weten wat er zich in het gewas afspeelt, zeker met een plaag als Tuta Absoluta. Het advies is om vier Deltatraps per ha op te hangen met de Pherodis feromoondispencer. Daarmee worden de mannetjes naar de vallen gelokt. De feromonen zijn 5 tot 6 weken werkzaam.

De lijmplaten in de Deltatraps dienen wekelijks geteld te worden om het verloop van Tuta Absoluta te bepalen. Een handige tool hierbij is de weeknummers en de hoeveelheid gevangen motjes met een stift op de vallen te noteren en in een Excel sheet te verwerken.

Veelal is de Macrolophus pygmaeus (Mirical) nog niet voldoende aanwezig om de plaag onder controle te houden. Het lijkt er zelfs op dat de populatie opbouw iets achter blijft door het koude en donkere voorjaar. Hierdoor is het dus des te belangrijker om te weten hoe je er voor staat.

De Tuta Absoluta kan hard om zich heen slaan als de temperaturen stijgen. Bepaal dus samen met je begeleider een strategie om de Tuta (wanneer nodig) in toom te houden totdat de Macrolophus populatie voldoende groot is om die taak op zich te nemen.

Bron: Koppert
Publicatiedatum: