Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Tips voor het uit handen geven van de gewasbescherming

U als tuinder regelt graag veel zelf. Als het om de gewasbescherming gaat, vindt u dit misschien lastig om uit handen te geven. Toch is de gewasbescherming steeds complexer aan het worden. Wat dat betreft lijkt het op voetbal: nog steeds hetzelfde spel, maar met de nodige spelanalyses. De CEMP-coördinator kan tijdens dit EK uiteraard niet achter blijven. Vandaar deze beschouwende visie op enkele aspecten in het gewasbeschermingsveld.


De coach

Als het u lukt een groot deel van de gewasbescherming uit handen te geven, kunt u uw rol vergelijken met die van coach. U legt aan de spelers uit welke taken zij hebben. U moet duidelijk uitleggen wat een iedere speler zijn taak is. En het vastleggen van ieders verantwoordelijkheid verkleint de kans op fouten. Als coach bepaalt u in grote lijnen het gewasbeschermingssysteem. Kortom, u bepaalt: gaan we vol voor het zo optimaal mogelijk geïntegreerd telen!

De adviseur

Door de snelle ontwikkelingen in de geïntegreerde gewasbescherming is het belangrijk een goede adviseur te hebben. Zo iemand die met een frisse, maar ook realistische kijk op uw gewasbeschermingssysteem. Iemand die ook regelmatig teeltsituaties bij collega telers ziet. Vooral iemand die de nieuwste inzichten op het gebied van de biologie en chemie in de gewasbescherming nauwlettend volgt. En deze bij u goed in de praktijk kan brengen. Zo’n adviseur kan u voordeel gaan opleveren, doordat de gewasbescherming wordt geoptimaliseerd. Kortom hij/zij zal best een rekening sturen, maar u wilt toch het beste spelsysteem voor uw bedrijf?

De spelers

Als het goed is, is het geheel van gewasbeschermingshandelingen een stuk van teamwerk. Een ieder die op de tuin werkt kan een stukje invullen. Van het signaleren van ‘vette plekken’ tijdens het oogsten of bladplukken tot het uitvoeren van een gewasbespuiting. Bij goed teamwerk wordt niet snel ‘een paadje overgeslagen’. Ook mooi is het als medewerkers zelf een stukje specialisme kunnen ontwikkelen. Een optimale bespuiting uitvoeren is gewoon een kunst. Goed waarnemen is specialistenwerk. Het is zeer waardevol als u een goed op elkaar ingespeeld team van medewerkers heeft. In dit topteam heeft u dan zoveel vertrouwen, dat u aan de aanvoerder gerust de meeste gewasbeschermingshandelingen uit handen geeft. Dan heeft u het als coach goed geregeld.

 


Het materiaal

Alleen met goed afgestelde en niet versleten spuitdoppen, de juiste druk en de juiste rijsnelheid is een optimale bedekking van het gewas te realiseren. Blijf dus continue aandacht besteden dat alles optimaal werkt. Gelukkig vinden veel van uw spelers het leuk om met techniek bezig te zijn. Geef ze dan ook goede spullen. Dat vergroot altijd het scorend vermogen. Kleine verbeteringen als een netjes verzorgde gewasbeschermingsmiddelenkast en heldere registratielijsten vergroten het spelplezier enorm. U loopt dan ook minder risico op fouten of dat u tijdens uw vakantie wordt gebeld met de vraag: "Hoe heten die beestjes ook al weer die tegen spint moeten worden ingestrooid?" of "Hoeveel middel moest er ook al weer op een tank?"

Want als echte coach wilt u natuurlijk het liefst deze lange EK zomer gewoon lekker op de bank blijven zitten.
Publicatiedatum: