Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
groenten kunnen worden afgezet via bedrijfskantine

Nederlandse architecten ontwerpen Kaskantoor

Een kantoorgebouw waarin stadslandbouw is geïntegreerd. Met dit concept gaat een samenwerkingsverband met onder meer Aayu architecten de komende maanden de markt op. In het Kaskantoor, zoals de ontwerpers hun concept hebben gedoopt, kunnen diverse gewassen worden verbouwd, zoals groenten, fruit en kruiden.

Het gebouw heeft een dubbele gevel, die als kas functioneert. Daarin worden lokale en speciale gewassen verbouwd. De kas zorgt ook voor alle verwarming, koeling en elektriciteit, zeggen de ontwerpers. In totaal bestaat een derde van het vloeroppervlak uit ‘landbouwgrond’. Ook op het dak kunnen gewassen worden verbouwd.



“De gewassen maken het gebouw zowel letterlijk als figuurlijk groen. Er kan ‘tussen de druiven’ worden vergaderd en collega’s kunnen zelf de zoete paprika’s plukken, die in het bedrijfsrestaurant worden verwerkt”, zeggen de partners uit het samenwerkingsverband.

Warmte/koude

Economie, ecologie en energie vallen volledig samen, vervolgen de ontwerpers. “Het gebouw vangt ’s zomers warmte in de kas op en slaat die op in de bodem voor gebruik in de winter. Koude uit de lucht wordt ’s winters opgeslagen om de kantoren ’s zomers te koelen.”

“In de elektriciteitsbehoefte wordt voorzien door plantenafval uit de kas te verwerken tot biogas. Daarmee wordt een warmtekrachtkoppelingsinstallatie aangedreven.”

Het kantoor is constructief, volledig van hout, gemaakt van mechanisch geassembleerde, demontabele en ‘biocyclische’ componenten met de hoogste milieuclassificatie, aldus de ontwerpers.

“Dankzij een betonnen basis kan het gebouw boven op bestaande gebouwen worden geplaatst. Nieuwe bouw- of landbouwgrond is niet nodig. Een slimme kantoorvloer brengt stralingswarmte en -koeling, verse lucht en data op iedere gewenste plek. In het kader van Het Nieuwe Werken is het gebouw daardoor volledig flexibel in te delen.”

Naast Aayu architecten bestaat het samenwerkingsverband voor het Kaskantoor uit DGMR, IMd Raadgevende Ingenieurs en het LEI (Wageningen Universiteit).

Bron: architectenweb.nl
Publicatiedatum: