Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Vreugdenhil, Valstar, Beekenkamp, Globe Plant en Israëlisch opkweekbedrijf

GSPP-certificaten uitgereikt aan eerste opkweekbedrijven

Een vijftal opkweekbedrijven ontvingen op 5 juni jl. als eerste het GSPP certificaat uit handen van GSPP manager Erik Wiersma. Nu kunnen, naast tomatenzaad, ook tomatenplanten met het GSPP keurmerk worden geleverd. De vijf opkweekbedrijven hebben de afgelopen periode hard gewerkt om te voldoen aan de eisen, die worden gesteld in de GSPP standaard. Die inzet is nu bekroond.

GSPP is een internationaal ketensysteem voor hygiëne en preventie en richt zich op het voorkomen van Clavibacter in de teelt van tomaten en tomatenonderstammen. “Nu ook GSPP planten geleverd kunnen worden wil GSPP graag de volgende schakel in de keten erbij betrekken”, aldus Jaap den Dekker, voorzitter van GSPP. “De preventie van Clavibacter is immers de verantwoordelijkheid van de gehele tomatenketen van zaadbedrijven, opkweekbedrijven en telers”.
Naast de vijf bedrijven in Nederland: Gipmans Planten BV, Plantenkwekerij Vreugdenhil BV, Plantenkwekerij Valstar BV, Beekenkamp Plants BV en Globe Plant BV ontving ook een Israëlisch opkweekbedrijf het GSPP-certificaat. De komende tijd zullen naar verwachting nog enkele opkweekbedrijven in Nederland en Canada volgen.



Onafhankelijk en transparant

Good seed and plant practices (GSPP) is ontwikkeld na een wereldwijde toename van het aantal uitbraken van Cmm (Clavibacter michiganensis subsp. michiganensis). Door de toegenomen schaalgrootte van de productie, handel en distributie hebben deze uitbraken ernstige financiële consequenties tot gevolg. Daarbij beschadigen ze het vertrouwen tussen zaadleveranciers, opkweekbedrijven en telers. Om die reden hebben de Franse en Nederlandse zaad‐ en opkweekbedrijven van tomaten, verenigd in Plantum, UFS en SF3P, gezamenlijk de stichting GSPP opgezet. Deze stichting heeft een onafhankelijk en transparant systeem ontwikkeld voor Cmm risicomanagement en ‐ preventie. Onafhankelijke controleurs voeren hierop controles uit. Het GSPP‐logo moet het symbool worden voor de bewuste hygiëne en preventie binnen de branche en de bedrijfsketen.

Onderzoek bij een uitbraak

GSPP vereist strikte naleving van standaard hygiëneprotocollen van de branche inclusief onafhankelijke accreditatie‐audits. In het geval van een uitbraak van Cmm binnen de GSPP productieketen, wordt de Technical Investigation Procedure (TIP) in gang gezet. Daarbij vindt een beoordeling plaats door een onafhankelijke expert en onafhankelijke tests om de hoofdoorzaak van het probleem op te sporen en het systeem te verbeteren.

Gezamenlijke verantwoordelijkheid

GSPP is een ketenaanpak en is de gezamenlijke verantwoordelijkheid van zaad‐ en opkweekbedrijven. Omdat het bij GSPP om een vrijwillig accreditatiesysteem gaat, is het succes afhankelijk van de grootschalige deelname van alle belanghebbenden in de productieketen van tomatenzaden en ‐planten. Door het uitwisselen van best practices en een constructieve branchedialoog binnen de hele keten, is het de bedoeling dat het systeem voortdurend wordt verbeterd. Door het hoge niveau van de toegepaste hygiënemaatregelen zal het GSPP‐systeem ook voordelen opleveren voor andere gewassen die onder GSPP‐omstandigheden worden opgekweekt.
Publicatiedatum: