Bob Weehuizen/ Syntens, Gijs v d Hoef BPF, Jos v Mil Dutch Specials, Arielle de Jong/Syntens, Dik Vogelaar/LookAtFresh, Patrick franken Dutch Specials en Marja Vijverberg Dutch Specials bij de start van de pilot.
Speciale producten
Volgens mede-initiatiefnemer van de pilot Dik Vogelaar van LookAtFresh zijn de eerste reacties op het initiatief enthousiast. Hij legt uit dat de leden van BPF al langer met elkaar samenwerken. De ondernemers Wim Landwaart van Landwaart Culinair uit Maartensdijk en Giliam Koot van EETidee Koot uit Den Haag hadden Vogelaar in een eerder stadium gevraagd te helpen bij het opzetten van een werkgroep, waarin aanvankelijk kennisdeling centraal stond. Het resultaat was de oprichting van BPF, dat uitgroeide tot een collectief van 15 betere groentespeciaalzaken. "Medewerkers van de betreffende groentespeciaalzaken liepen bij elkaar stage om ervaringen uit te wisselen en ideeën op te doen," weet Vogelaar. "Wat deze winkels behalve een hoge productkwaliteit en veel aandacht voor de klant met elkaar gemeen hebben, is dat zij zich proberen te onderscheiden met een breed en verrassend assortiment. Een winkel als Landwaart Culinair biedt maar liefst 28 verschillende soorten tomaten aan. Op individuele basis is het voor deze ondernemers echter lastig om de speciale producten, waarnaar zij steeds op zoek zijn, in te kopen," aldus Vogelaar, die in de dagelijkse praktijk de betere verswinkels begeleidt op het gebied van onder meer assortimentssamenstelling en presentatie.
Logistieke uitdaging
Tijdens één van de excursies, die Vogelaar organiseerde voor de leden van BPF, werden enkele telers van Dutch Specials aangedaan. "Bij het afsluitende deel van die excursie in Tomatoworld hebben de leden van BPF gegeten met een aantal telers van Dutch Specials. Er is toen een vonk overgesprongen tussen de telers en de groentemannen." De telers van Dutch Specials ondervonden problemen om hun specialties tegen een goede verkoopprijs in het winkelschap te krijgen. De leden van BPF aan de andere kant hadden moeite om zich te verzekeren van de aanlevering van bijzondere producten. "Na afloop van die ontmoeting bij Tomato World was het wel duidelijk dat BPF en Dutch Specials beiden veel voelden voor een samenwerking," aldus Vogelaar. "De grote vraag was hoe je zo'n samenwerking logistiek goed kon invullen," zo schetst innovatieadviseur Bob Weehuizen van Syntens het spanningsveld om een netwerk van slechts 15 winkels en 22 teeltbedrijven logistiek met elkaar te verbinden. Samen met collega Arielle de Jong adviseerde Weehuizen Vogelaar en de betrokken ondernemers over de concretisering van de samenwerking en de inrichting van de pilot. Weehuizen: "Aangezien er bij het project gebruik wordt gemaakt van GMO-gelden, stelt dit beperkingen aan de invulling van het logistieke traject."Parallel aan de concretisering van de samenwerking tussen BPF en Dutch Specials, was het laatst genoemde collectief in overleg met groothandelsbedrijf Rungis uit Barendrecht. "De inzet van dat overleg was de vraag hoe de producten van Dutch Specials zo efficiënt mogelijk uit te leveren aan het horecakanaal," aldus Vogelaar. Dit gegeven bracht de oplossing voor het logistieke probleem van BPF en Dutch Specials onder handbereik. Uiteindelijk werd overeengekomen dat Rungis tijdens de collectieronde langs de leden van Dutch Specials de bestellingen vanuit het horecakanaal combineerde met de bestellingen door de leden van BPF. De bestellingen voor BPF worden vervolgens bij Rungis in Barendrecht opgehaald door Landvers, een dochterbedrijf van Landwaart Culinair. Landvers zorgt vervolgens voor de uitlevering naar de 15 individuele groentespeciaalzaken.
Monitoren van resultaten
Vogelaar heeft bij de concretisering van de samenwerking en de invulling van de pilot gebruik gemaakt van de expertise van Syntens. "Je kunt met elkaar wel iets willen, maar hoe ga je dat vormgeven," zo schetst Vogelaar de praktische en organisatorische kant van de samenwerking tussen BPF en Dutch Specials. "Bob en zijn collega Arielle hebben ons hier goed in begeleid." "Op dit moment zijn we bezig om de laatste hand te leggen aan de opzet van een goed monitoringsysteem," vult De Jong aan. "Het is per slot van rekening wel belangrijk om het effect van de pilot goed in kaart te brengen. Als onderdeel van het monitoren zetten we de verkoopresultaten bijvoorbeeld scherp af tegenover het aantal bezoekers van de winkel en de omvang van het verzorgingsgebied." Volgens de innovatieadviseur heeft het project nu al bijgedragen aan veel onderling begrip tussen teler en detaillist. "De groentemannen zien nu wat er allemaal voor nodig is om een goed product in de winkel te krijgen. De telers ervaren hoe belangrijk het is om te werken aan een onderscheidende presentatie en een goed verhaal naar de consument," aldus De Jong. "Het zou prachtig zijn als we bij gebleken succes dit initiatief verder kunnen uitrollen binnen de AGF-branche," besluit Vogelaar.Bron: Syntens