De publicatie van de DNA-volgorde plus analyse van deze volgorde geeft de meest nauwkeurige beschrijving van alle onderdelen van het tomatengenoom tot nu toe, waarbij de positie, de volgorde en de functie van meer dan 35.000 genen in kaart zijn gebracht. Deze informatie zal voor onderzoekers van groot belang zijn om de relatie tussen de genen en de eigenschappen van tomaat beter te begrijpen.Daarmee zullen ze meer inzicht krijgen in hoe milieufactoren samen met genetische eigenschappen samen zorg dragen voor een gezonde en optimale oogst.
Tomaat behoort tot de plantenfamilie van de Nachtschaden en het is te verwachten dat met de DNA-volgorde van tomaat ook nuttige genen in andere leden van de nachtschadefamilie kunnen worden opgespoord. Deze familie, waartoe onder andere aardappel, paprika, Spaanse peper en aubergine behoren, vormt wereldwijd de grootste groentefamilie zowel in economisch opzicht als in totale voedselproductie. Tot de nachtschadefamilie horen ook soorten die worden gebruikt als specerij voor medicinale toepassingen of als sierplanten.
De gepubliceerde analyse van de twee DNA-volgordes laat ook zien hoe tomaat vanuit verre voorouders geëvolueerd is en hoe de soort zich in de loop der tijd heeft aangepast aan steeds weer wisselende omstandigheden. Zo is ontdekt dat 60 miljoen jaar geleden, ongeveer gelijktijdig met het massaal uitsterven van de dinosaurus, het genoom van de tomaat plotsklaps sterk in grootte is toegenomen. Het meeste van dit extra DNA is inmiddels al weer verdwenen maar een aantal van de extra genen die toen ontstaan zijn, zijn nog steeds terug te vinden in de hedendaagse tomaat waar ze verantwoordelijk zijn voor een aantal van de meest belangrijke eigenschappen die tomaat zo smakelijk en gezond maken.
Het TGC, een samenwerkingsverband tussen meer dan 300 onderzoekers uit 14 verschillende landen, is opgericht tijdens een wetenschappelijke bijeenkomst in 2003 in Washington DC. Het consortium bestaat uit verschillende onderzoeksgroepen afkomstig uit Argentinië, België, China, Engeland, Frankrijk, Duitsland, India, Israel, Italië, Japan, Nederland, Spanje, de Verenigde Staten en Zuid-Korea.
Alle informatie over het tomatengenoom kan worden gedownload van de Solgenomics website (http://solgenomics.net) en van http://mips.helmholtz-muenchen.de/plant/tomato/index.jsp
Over Wageningen UR
Wageningen UR (University & Research centre) heeft als missie ‘To explore the potential of nature to improve the quality of life’. Binnen Wageningen UR bundelen negen gespecialiseerde en meer toegepaste onderzoeksinstituten, Wageningen University en Hogeschool Van Hall Larenstein hun krachten om bij te dragen aan de oplossing van belangrijke vragen in het domein van gezonde voeding en leefomgeving. Met ongeveer 40 vestigingen (in Nederland, Brazilië en China), 6.500 medewerkers en 10.000 studenten behoort Wageningen UR wereldwijd tot de vooraanstaande kennisinstellingen binnen haar domein. De integrale benadering van de vraagstukken en de samenwerking tussen natuurwetenschappelijke, technologische en maatschappijwetenschappelijke disciplines vormen het hart van de Wageningen Aanpak.
Over KeyGene
KeyGene is een innovatief, moleculair genetisch Agro Biotech bedrijf met als primaire focus de verbetering van 6F gewassen (Food, Feed, Fiber, Fuel, Flowers & Fun). KeyGenes passie is haar Green Gene Revolution; een aanpak om natuurlijke genetische variatie te verkennen en te benutten voor groenten en andere 6F gewassen.
KeyGene levert duurzame oplossingen voor de wereldbehoefte aan stabiliteit en kwaliteit in de opbrengst van groenten en akkerbouwgewassen. KeyGene ondersteunt haar strategische partners met geavanceerde veredelingstechnieken en gericht onderzoek naar planteneigenschappen om in hun behoeften te voorzien. Met meer dan 135 medewerkers die vanuit de hele wereld afkomstig zijn doet KeyGene strategisch en toegepast onderzoek en heeft het de beschikking over geavanceerde faciliteiten en apparatuur. KeyGene heeft haar hoofdkantoor in Wageningen, Nederland, een dochteronderneming in Rockville, USA en een gezamenlijk Lab met het Shanghai Institute of Biological Sciences in Shanghai, China. www.keygene.com
Financiering
De Nederlandse bijdrage aan het tomatengenoomproject is medegefinancierd door het Centre for BioSystems Genomics (CBSG) dat onderdeel uitmaakt van het Netherlands Genomics Initiative / NWO, en vanuit het Zesde Framewerk Programma van de Europese Commissie (EU-SOL Project PL 016214-2). KeyGene heeft aan het project bijgedragen met een fysische kaart van het tomaten genoom, welke werd ontwikkeld met behulp van de KeyGene Whole Genome Profiling (WGPTM) technologie.