Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
overschrijdingen gevonden op tayerblad en bitawiri

Gewasbeschermingsmiddelen op Surinaamse groenten in Nederland

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft verhoogde concentraties van gewasbeschermingsmiddelen aangetroffen op groenten en fruit uit Suriname. Het gaat vooral om de groentesoorten tayerblad en bitawiri. Omdat de Surinaamse exporteurs weten van de controles, blijven de concentraties binnen de perken.

NVWA-woordvoerder Benno Bruggink vertelt dat er geen risico is voor de volksgezondheid, maar dat er wel extra op geïmporteerde groenten gelet wordt: “Vanuit de Europese Unie verschijnt regelmatig een lijst met landen waar extra op gelet moet worden. Zodra die lijst verschijnt, zie je meteen een afname van bestrijdingsmiddelen op de groenten en fruit. Exporteurs houden hier rekening mee.”

Actie
Wanneer een lading met groenten en fruit uit bijvoorbeeld Suriname, Vietnam, Thailand of China binnenkomt, wordt die onderzocht op bestrijdingsmiddelen. Wanneer er te hoge concentraties – in milligrammen – aangetroffen worden, kan de NVWA actie ondernemen. Wanneer de concentraties gevaarlijk kunnen zijn, wordt de lading aan de grens vernietigd. Bijvoorbeeld in de haven van Rotterdam. Wanneer er slechts kleine concentraties worden aangetroffen, wordt contact opgenomen met de importeur en eventueel een boete uitgedeeld.

Een van de importeurs van groenten en fruit uit Suriname is het Amsterdamse bedrijf Sanvir. Woordvoerder Laurens Wekker vindt de onderzoeksresultaten van de Voedsel- en Warenautoriteit wel meevallen: “Ze controleren regelmatig. Als ik die lijsten bekijk, zijn er van de acht items misschien één of twee items met een te hoge concentratie. Maar dat is niet altijd zo. Wij hebben nog nooit te horen gekregen dat we iets niet meer mogen importeren.”

Boetes
Wekker legt uit dat hij er niet veel aan kan doen als er te veel bestrijdingsmiddelen op de goederen zit: “Degene die de goederen exporteert, zorgt voor de verbouwing, het eventuele gebruik van bestrijdingsmiddelen en de verpakking. Daar hebben wij geen zicht op vanaf deze kant.” Als Sanvir een boete krijgt, stuurt hij die dan ook door naar Suriname. En dat zijn geen malse rekeningen. Wekker: “Zo’n tweeduizend euro per keer.”

Bron: rnw.nl
Publicatiedatum: