Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Tourance onder belichting: Op weg om het hoofdras te worden

Geert Zwinkels teelt voor telersvereniging Prominent op de locatie Prominent Groeneweg I dit jaar voor het eerst Tourance onder belichting. Zijn redenen om
voor dit ras te kiezen: hetzelfde type tomaat als zij eerder teelden, maar dan grover. Kortom: een hogere productiviteit. Geert: ‘Tourance lijkt veel op het ras dat we hiervoor teelden. Zelfde type tomaat, dezelfde mooie uitstraling. Maar Tourance heeft een betere houdbaarheid en is iets grover. Meer kilo’s, meer opbrengst. Een uitstekend alternatief dus voor de grove middeltomaat. Inmiddels is Tourance erg gewild in de afzet; het ras is aardig op weg om het hoofdras te worden."



Korte voornacht

"Qua productie streven we naar vruchten van 110 gram,’ vertelt Geert. ‘De eerste trossen waren wat fijner, tussen de 95 en 100 gram. Daarom knippen we nu extra dief om de grofheid wat omhoog te brengen. We maken dit ras lekker op de dag met temperaturen van 25 tot 26 graden. We hanteren een korte voornacht van
14 graden tot ongeveer half 12. Daarna gaan we omhoog naar 19 graden. Zo voorkomen we een overactieve wortel, die de hele dag onder spanning staat en flink calcium transporteert. Dit werkt goed tegen neusrot en draagt bij aan de stevigheid van de vrucht."

"Tourance moet je generatief sturen. Het ras reageert snel op wijzigingen: binnen twee dagen. Dat maakt het telen makkelijker; je kunt snel aan de bel trekken. Tourance vraagt veel energie. Je moet echt op de groei sturen en dus niet te koud gaan. We werken veel met de buitentemperatuur. Boven de 15 graden luchten we alleen. Daarnaast luchten we af en toe voor de luchtvochtigheid."

Tijdens de vakantie van Geert was er teveel doorgetrokken en zat het weer niet mee. De bladeren werden daardoor wat korter. ‘Dat is weer helemaal goed gekomen,’ vertelt Geert. ‘Er zit weer kracht in de kop met een goede zetting en een sterke plant vol energie. Tourance wordt nooit vegetatief. De komende periode gaan we weer zorgen voor bladstrekking. Genoeg blad is nodig om verbrande tomaten te
voorkomen. Het blad was rond de 32 centimeter. Dat moet straks rond de 38 zijn. De eerste vijf/zes weken hebben we op vijf gesnoeid en toen extra dief geknipt. Daarna snoeiden we alles op zes, waardoor we wat meer bladstrekking kregen. De komende weken, vanaf 1 mei ongeveer, gaan we op zeven snoeien."

Regelmatige, ronde vorm

Geert prijst de vruchten van Tourance: ‘De vorm van de tomaten is regelmatig en mooi rond met een mooie kleur en fraaie trosopbouw. Door straks op zeven te snoeien, blijft de tros vlak. Goede bladstrekking zie je ook terug in de tros; dan voorkom je dat die gaat ‘klutsen’. Bij Tourance moet je niet streven naar maximaal
gewicht, maar juist naar die fraaie kleur."

Bedrijfsprofiel
Naam: Prominent Groeneweg I
Teler: Geert Zwinkels
Oppervlakte kas: 7 hectare
Ras: Tourance onder belichting
Onderstam: Maxifort
Teeltadviseur: Frank Florus
Afzet: FresQ Fresh ConneQt
Zaaidatum: 26 augustus 2011
Plantdatum: 8 november 2011
Einddatum: week 43 2012
Plantsysteem: V-systeem, getopt geënt op het tweede blad
Plantafstand: 2,5 planten/m2
Substraat: Grodan Grotop
Scherm: 39% lichtdoorlatend
WKK: 2 Jenbachers (2,27 megawatt)

Bron: Livingnews, Monsanto
Publicatiedatum: