Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
“Vruchtgroenten hunkeren naar licht”

LetsGrow vergelijkt stralingssom van vier teeltgebieden

“De planten hangen vol vruchten en hunkeren naar licht!” Dat is het geluid in de praktijk. “De gewaskleur is soms wat licht en de nachten worden koel gehouden om kracht in de plant te houden”. Het gevolg is dat de vruchten niet snel rijpen en de opbrengstverwachting voor de volgende week wordt bijgesteld. Maar hoe zit het nou met dat licht?

Middels het vergelijkprogramma LetsGrow is de stralingssom van vier verschillende teeltgebieden (Klazienaveen, Asten, Wieringermeer en het Westland) vergeleken met het langjarige stralingsgemiddelde (30 jaar gemeten bij het PPO in Naaldwijk). Het gemiddelde langjarige stralingssom van 1 januari tot 9 mei ligt op 797 Joule/cm2. Van de vier gebieden had Klazienaveen het minste licht (725 Joule/cm2) en het Westland het meeste (839 Joule/cm2). Daar ligt geen echt groot verschil.



Maar Nederland kende een zeer lichtrijke tweede helft van maart. Daarom is ook gekeken naar de periode van 1 april tot 9 mei.Dan is het langjarige stralingssom gemiddelde 1.458 Joule/cm2. Wederom heeft Klazienaveen met gemiddeld 1.203 Joule/cm2 het minste licht ontvangen. Het Westland heeft met gemiddeld 1.342 Joule/cm2 het meeste licht ontvangen. Vooral na 1 april laat het zonnetje het dus afweten. Ten opzichte van het langjarig gemiddelde ontving vanaf 1 april Klazienaveen 18% minder licht, Asten 14% minder, Wieringermeer 9% minder en het Westland 7% minder. Dit is wat de planten merken.

Het wordt helemaal een ander verhaal als 2011 en 2012 over dezelfde periode worden vergeleken. In de grafiek is de blauwe, stabiele lijn het langjarig gemiddelde, de dikke rode lijn de gemeten stralingssom (in De Lier) van 2012 en de dunne rode lijn de gemeten stralingssom (in De Lier) van 2011. Links op de as geven de pijltjes het gemiddelde aan. Ook hier is duidelijk zichtbaar dat we achterlopen op vorig jaar (8%). Echter was 2011 bijzonder lichtrijk. Het gemiddelde lag daar ongeveer 500 Joule/cm2 (± 35%) hoger dan het langjarig gemiddelde. In 2011 was het gemiddelde 1.939 (134%) Joule/cm2 ten opzichte van 1343 Joule/cm2 (93%).

 
De conclusie is dat we dit jaar behoorlijk wat licht te kort komen, maar ook dat het vorige jaar wel een uitzonderlijk lichtrijke periode was! Vergelijken met 2011 is dus niet realistisch.

Wilt u meer weten over meteo gegevens of de online bedrijfsvergelijking mogelijkheden? Neem dan gerust contact op met [email protected].

Auteur: Dennis van Dijk / LTO Groeiservice
Publicatiedatum: