Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
energieverbuirk niet meer dan 12 m3 aardgas per jaar en 20% snellere groei

Eerste resultaten collectoren kasdek Daglichtkas WUR

De DaglichtKas is een innovatief ontwerp voor kassen voor schaduwminnende teelten waarbij gebruik gemaakt wordt van lenzen in het dak. Deze lenzen buigen het directe licht af naar een brandlijn waar een collector het omzet in warmte en in elektriciteit. De lens is alleen effectief voor direct licht en daardoor heeft het systeem nauwelijks effect op de diffuse doorlatendheid. Dit blijkt te resulteren in een zeer geschikt lichtklimaat voor de teelt van potplanten. Wageningen UR Glastuinbouw heeft de energieprestaties van deze kas in kaart gebracht en heeft de teelt van potplanten in de kas gemonitord. Het onderzoek is gefinancierd door het Productschap Tuinbouw en het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie in het kader van het programma Kas als Energiebron



Het zonnecollectorsysteem heeft in het eerste proefjaar 19% van de directe straling in warmte kunnen omzetten. Dit betekent onder Nederlands omstandigheden een jaarlijkse warmteoogst van 360 MJ/m², ofwel ruim 11 m³ aardgas equivalenten per m². Er is ook geëxperimenteerd met prototypen voor een CPVT-collector (een collector voor zowel warmte als elektriciteit). Uit de metingen blijkt dat zo’n collector met de huidige rendementen jaarlijks 15 kWh per m² kas zou kunnen voortbrengen.

In 2012 zal worden beproefd of deze potentie als daadwerkelijke stroom uit het stopcontact kan worden gerealiseerd. Het lenzensysteem is aangebracht in de spouw van een dubbel glasdek, waardoor de warmtevraag van de kas jaarlijks niet meer dan 16 m³ aardgas equivalenten per m² bedraagt. Deze warmtevraag kan worden ingevuld middels een warmtepomp die de in de zomer verzamelde warmte via een seizoensopslagsysteem opwerkt naar de vereiste verwarmingswatertemperatuur.



Het complete systeem blijkt energetisch mooi in balans zodat het uiteindelijke toe te rekenen energieverbruik van de DaglichtKas tussen de 6 en 9 m³/(m² jaar) uitkomt. Het effect van de kas op gewasgroei is bestudeerd door de teelt van zeven types potplanten uitgebreid te volgen (Anthurium, Areca, Asplenium, Bromelia, Calathea, Ficus en Varen ‘Blue Star’). Alle gewassen bleken volgens de begeleidende groep kwekers beduidend sneller te groeien. Voor de Bromelia en Calathea is de groeiversnelling in de DaglichtKas vastgesteld op 10 tot 20% ten opzichte van de praktijk.

Meer informatie:
Feije de Zwart
[email protected]


Bron: Wageningen UR


Publicatiedatum: