Eerste resultaten collectoren kasdek Daglichtkas WUR
Het zonnecollectorsysteem heeft in het eerste proefjaar 19% van de directe straling in warmte kunnen omzetten. Dit betekent onder Nederlands omstandigheden een jaarlijkse warmteoogst van 360 MJ/m², ofwel ruim 11 m³ aardgas equivalenten per m². Er is ook geëxperimenteerd met prototypen voor een CPVT-collector (een collector voor zowel warmte als elektriciteit). Uit de metingen blijkt dat zo’n collector met de huidige rendementen jaarlijks 15 kWh per m² kas zou kunnen voortbrengen.
In 2012 zal worden beproefd of deze potentie als daadwerkelijke stroom uit het stopcontact kan worden gerealiseerd. Het lenzensysteem is aangebracht in de spouw van een dubbel glasdek, waardoor de warmtevraag van de kas jaarlijks niet meer dan 16 m³ aardgas equivalenten per m² bedraagt. Deze warmtevraag kan worden ingevuld middels een warmtepomp die de in de zomer verzamelde warmte via een seizoensopslagsysteem opwerkt naar de vereiste verwarmingswatertemperatuur.
Het complete systeem blijkt energetisch mooi in balans zodat het uiteindelijke toe te rekenen energieverbruik van de DaglichtKas tussen de 6 en 9 m³/(m² jaar) uitkomt. Het effect van de kas op gewasgroei is bestudeerd door de teelt van zeven types potplanten uitgebreid te volgen (Anthurium, Areca, Asplenium, Bromelia, Calathea, Ficus en Varen ‘Blue Star’). Alle gewassen bleken volgens de begeleidende groep kwekers beduidend sneller te groeien. Voor de Bromelia en Calathea is de groeiversnelling in de DaglichtKas vastgesteld op 10 tot 20% ten opzichte van de praktijk.
Meer informatie:
Feije de Zwart
[email protected]
Bron: Wageningen UR