Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Chloorpyrifos kan schadelijker zijn voor ongeboren kind

Chloorpyrifos mag in Europa overal op gewassen worden gespoten. Door deze stof hebben telers minder last van meikevers, kniptorren en langpootmuggen. Wetenschappers hebben echter ontdekt dat het middel schadelijker is dan tot nu toe werd aangenomen.

Die ontdekking deden onderzoekers van Columbia University in New York. Ze onderzochten kinderen wiens moeders tijdens de zwangerschap relatief veel chloorpyrifos binnen kregen via voedsel. Het bleek dat deze kinderen een andere hersenstructuur hebben dan kinderen die het middel niet binnen kregen. Vooral de gebieden die emotie, impulscontrole en concentratie regelen, waren kleiner dan bij een normaal kind.

Ook waren de hersens van jongens en meisjes, die aan het gewasbeschermingsmiddel waren blootgesteld, gelijkvormiger, terwijl er juist verschillen horen te bestaan tussen de twee sekses. Dat komt overeen met experimenten waaruit blijkt dat dieren minder geslachtskenmerken hebben als ze blootstaan aan schadelijke gewasbeschermingsmiddelen.

Volgens de onderzoekers is de uitkomst van hun studie 'verontrustend', vooral omdat chloorpyrifos op zo'n grote schaal wordt gebruikt. Ze raden aan de stof beter te onderzoeken en spaarzamer te gebruiken.

Bron: pnas.org
Publicatiedatum: