Je krijgt deze pop-up te zien omdat dit de eerste keer is dat je onze site bezoekt. Krijg je deze melding altijd te zien dan heb je je cookies uitstaan en zullen die blijven verschijnen.
U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).
Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken. Bedankt!
Je ziet deze popup omdat dit de eerste keer is dat u de site betreed. Als u dit bericht blijft krijgen zet dan alstublieft uw cookies aan
“Ondernemers maken te weinig gebruik van financiële cijfers”
Diamond FMS ontwikkelt lespakket HBO-opleidingen
Diamond FMS heeft een lespakket ontwikkeld voor studenten tuinbouw en akkerbouw van Hogeschool HAS Den Bosch. Met het pakket kunnen studenten kennismaken met het reilen en zeilen van een onderneming. Aan de hand van een aantal cases runnen zij digitaal een bedrijf. De studenten leren beslissingen te nemen, die gevolgen hebben voor de toekomst van het bedrijf en het bedrijfsresultaat. Het pakket bestaat uit een docenten- en studentenhandleiding en een memorystick met lesmateriaal.
Banken en andere stakeholders willen transparantie. Ze willen weten op grond waarvan ondernemers hun beslissingen nemen. Dat vraagt om inzicht in sturingsinformatie. “Daarbij is het belangrijk om studenten zoveel mogelijk op te leiden aan de hand van voorbeelden uit de praktijk. Dat vraagt om samenwerking tussen onderwijs en bedrijfsleven”, aldus Frank Verhoeven, directeur van Diamond FMS.
Ondernemers sturen te weinig op cijfers
“Ondernemers maken te weinig gebruik van financiële informatie voor het nemen van beslissingen, die van invloed zijn op de toekomst van hun bedrijf”. Dat is de stellige overtuiging van Frank Verhoeven. Gelet op de toenemende dynamiek in de markt en de behoefte aan externe financiering, is het steeds belangrijker om betrouwbaar inzicht te hebben in de gevolgen van ondernemingsbeslissingen. “Banken willen een stevige vinger aan de pols. Dat geldt ook voor leveranciers, die in feite voorfinancieren. Zij willen precies weten hoe een bedrijf ervoor staat en wat bijvoorbeeld de gevolgen zijn van investeringen. Die sturingsinformatie moet de ondernemer zelf kunnen genereren en beoordelen. Met behulp van het lespakket helpen wij ondernemers in spé”, aldus Verhoeven.
Hogeschool HAS Den Bosch
De eerste opleiding, die gebruik maakt van het lespakket, is Hogeschool HAS Den Bosch. Hans Heesen, docent van Hogeschool HAS Den Bosch, is enthousiast. “De cases geven een realistisch beeld van beslissingen waar ondernemers mee geconfronteerd worden. Ze leren studenten hoe ze met behulp van financiële gegevens verantwoorde beslissingen kunnen nemen.” Het pakket is ontwikkeld met behulp van studenten en sluit daardoor goed aan op hun behoeften. Heesen ziet het lespakket als een belangrijk hulpmiddel bij de vorming van toekomstige ondernemers. “De tijd dat bijvoorbeeld investeringsbeslissingen genomen werden op gevoel, ligt achter ons. Ondernemers moeten sturen op cijfers. Anders slaan ze vroeg of laat de plank mis.”