

Jongfresh teelt en verpakt zelf diverse soorten radijs. “Wij richten ons vooral op de specials. Met diverse soorten radijs en een scala aan verschillende verpakkingen”, legt Erik uit. Volgens hem verloopt de afzet van deze zogenaamde luxere ‘Parademixen’ in Nederland wat moeizamer dan in het buitenland. De Jong: “De Nederlandse retail laat deze speciale, wat luxueuze verpakkingen sneller links liggen en kiest toch eerder voor de bosradijs en losse radijs. Wij Nederlanders letten toch wat meer op onze centen. Desalniettemin is er in het buitenland wel een markt voor onze producten.”

“Zo’n 85 tot 90 procent van onze productie gaat de grens over. Onze prijsvorming is echter ook afhankelijk van de prijzen van de normale bosradijs en losse radijs. Wij kunnen jammer genoeg wat minder op de markt inspelen. Het is toch allemaal wat minder te sturen. Als ik bijvoorbeeld een pallet met witte radijzen over heb, dan kan die niet even in de aanbieding gedaan worden bij een supermarkt. Terwijl het toch wel een overheerlijke radijs is!”, vertelt Erik enthousiast. De witte radijs kenmerkt zich volgens de teler uit Monster door zijn unieke ‘bite’. “Hij is goed en vol van smaak, knapperig en net iets minder scherp dan de rode radijs.”

Erik hoopt dat het een mooi seizoen gaat worden. “Een aantal weken geleden was het mooi radijsweer met veel zon. Nu is het wat donkerder en matig weer met weinig extremen. Hierdoor is het aanbod ook weer wat minder, maar de vraag is ook minder. De consument eet toch meer radijs als de zon schijnt.” Over de kwaliteit is Erik tevreden, die is over het algemeen prima. De Jong besluit: “De prachtige radijs is er klaar voor, nu is het wachten op prachtig weer!”
Voor meer informatie:
Jongfresh VOF
Erik de Jong
Madeweg 60
2681 PN MONSTER
(0174) 24 37 83
[email protected]
www.jongfresh.nl