Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Koudeketens vormen levensaders voor voedselvoorziening

Meer dan de helft van de wereldbevolking woont nu in steden en is voor zijn basale voedselvoorziening afhankelijk geworden van uitgebreide voedselketens. Vers voedsel in deze ketens kan alleen maar vers blijven dankzij lage bewaartemperaturen. Effectieve koudeketens zijn de ware levensaders geworden binnen de algehele voedselvoorziening.

Om een goede verskwaliteit van voedsel te kunnen handhaven, dient tijdens de overbrugging van afstand tussen producent en consument de gehele keten koel te blijven. Daarnaast geldt voor de groep voedingsmiddelen, die gevoelig is voor uitdroging, zoals groente en fruit, onverpakt vlees, vis en kaas, dat naast lage temperaturen ook voldoende hoge relatieve vochtigheid moet worden gehandhaafd, want niet alleen direct bederf maar ook uitdroging kan deze producten hun kwaliteit snel doen verliezen. Uitdroging moet gezien worden als een vorm van fysisch bederf.

Koude-effect in de keten

Het belang van koeling in de voedselketen kan globaal worden samengevat in de volgende punten:
  • in de nog vaak seizoensbepaalde productie in de land- en tuinbouw worden door koeling de verliezen sterk gereduceerd en het verbeterde productaanbod verder gespreid in de tijd en naar locatie;
  • een groot en gevarieerd aanbod van voedselproducten van hoge kwaliteit is beschikbaar en betaalbaar geworden;
  • door het bederf gericht tegen te gaan is de gemiddelde kwaliteit van voedsel en daardoor de voedselveiligheid voor de consument sterk verbeterd en beter beheersbaar geworden door systemen voor kwaliteitsbewaking;
  • door de toepassing van half toebereide en kant-en-klaar voedingsmiddelen, mogelijk geworden door koeling, kost de voedselbereiding de consument minder tijd;
  • grote kostenbesparingen door werkwijzen die arbeid besparen en ook eventueel arbeid kunnen uitstellen;
  • visserijschepen kunnen langer op zee blijven;
  • door naar willekeur te kunnen beschikken over lage temperaturen, zijn talloze nieuwe procesmogelijkheden ontstaan.

bron: RCC / Koude & Luchtbehandeling
Publicatiedatum: