Om een goede verskwaliteit van voedsel te kunnen handhaven, dient tijdens de overbrugging van afstand tussen producent en consument de gehele keten koel te blijven. Daarnaast geldt voor de groep voedingsmiddelen, die gevoelig is voor uitdroging, zoals groente en fruit, onverpakt vlees, vis en kaas, dat naast lage temperaturen ook voldoende hoge relatieve vochtigheid moet worden gehandhaafd, want niet alleen direct bederf maar ook uitdroging kan deze producten hun kwaliteit snel doen verliezen. Uitdroging moet gezien worden als een vorm van fysisch bederf.
Koude-effect in de keten
Het belang van koeling in de voedselketen kan globaal worden samengevat in de volgende punten:- in de nog vaak seizoensbepaalde productie in de land- en tuinbouw worden door koeling de verliezen sterk gereduceerd en het verbeterde productaanbod verder gespreid in de tijd en naar locatie;
- een groot en gevarieerd aanbod van voedselproducten van hoge kwaliteit is beschikbaar en betaalbaar geworden;
- door het bederf gericht tegen te gaan is de gemiddelde kwaliteit van voedsel en daardoor de voedselveiligheid voor de consument sterk verbeterd en beter beheersbaar geworden door systemen voor kwaliteitsbewaking;
- door de toepassing van half toebereide en kant-en-klaar voedingsmiddelen, mogelijk geworden door koeling, kost de voedselbereiding de consument minder tijd;
- grote kostenbesparingen door werkwijzen die arbeid besparen en ook eventueel arbeid kunnen uitstellen;
- visserijschepen kunnen langer op zee blijven;
- door naar willekeur te kunnen beschikken over lage temperaturen, zijn talloze nieuwe procesmogelijkheden ontstaan.
bron: RCC / Koude & Luchtbehandeling