De EC wil dat er een verplichte vaste verhouding komt van de accijnstarieven tussen benzine en diesel. Deze vaste tarieven worden vervolgens iedere drie jaar verhoogd. Voor Nederlandse ondernemers zou dit een flinke stijging van de brandstofkosten met zich meebrengen. Zou het plan doorgaan, dan zouden in Nederland de accijnzen op diesel in het jaar 2023 mogelijk zijn verdubbeld tot 80 cent.
Onaanvaardbaar
Voor TLN is deze uitkomst onaanvaardbaar. Vervoerders worden op dit moment al geconfronteerd met torenhoge brandstofprijzen en hebben steeds meer moeite om het hoofd boven water te houden. Zeker in deze moeilijke crisistijd moeten we iedere kostenstijging kosten wat het kost voorkomen. TLN heeft afgelopen maanden daarom haar kritiek op het voorstel herhaaldelijk in Brussel onder de aandacht gebracht.Nieuwe accijnsberekening
Het EP heeft wel ingestemd met een voorstel om in de toekomst de accijnsheffing op brandstoffen te bepalen aan de hand van de zogenaamde energiewaarde van het type brandstof en de hoeveelheid CO2 uitstoot. TLN ondersteunt dit voorstel omdat hiermee het gebruik van alternatieve milieuvriendelijke brandstoffen zal toenemen en innovaties in nieuwe aandrijftechnieken voor de transportsector worden gestimuleerd. Hierbij is TLN nadrukkelijk voorstander van een gelijke behandeling van alle typen vervoer om oneerlijke concurrentie tegen te gaan.In mei bespreken de Europese ministers van financiën de onderwerpen binnen de zogenaamde Economisch-Financiële Raad (Ecofin). Het standpunt van het EP wordt daarbij als zwaarwegend advies meegenomen.