
De bank heeft samen met kenniscentrum Inscope Research for innovation van de Erasmus Universiteit een zogenaamde Flexibiliteitsscan ontwikkeld voor ondernemers. Middels deze enquête zijn ondernemers in staat om de flexibiliteit van hun tuinbouwbedrijf te meten. Op deze manier weet de ondernemer exact waar hij staat en waar zijn organisatie kan bij sturen en hoe hij zijn bedrijf voorbereidt op de toekomst.

Ruud Huirne, directeur Food en Agri Rabobank Nederland
In oktober van 2011 is Rabobank gestart met het afnemen van 880 enquêtes bij zowel grote als kleine Nederlandse tuinbouwondernemingen. Uit dit onderzoek is naar voren gekomen dat de flexibiliteit in managementvaardigheden en organisatievormen van de tuinbouwbedrijven niet goed aansluit op wat de veranderende omgeving vraagt. Volgens het onderzoek van de bank blijft de winstgevendheid van de sector achterlopen ten op zichtte van het andere Nederlandse bedrijfsleven. De Rabobank heeft een aantal toekomstscenario's ontwikkeld die zich mogelijk kunnen voordoen in 2030. Middels deze vier verschillende vergezichten van de Nederlandse economie en samenleving in 2030, Zomer, Herfst, Winter en Lente, weet de sector waar hij rekening mee moet gaan houden bij het nemen van strategische beslissingen. De vier scenario's zijn ondersteund aan de hand video's waarin weerman Marco Verhoef niet het weer, maar de toekomst van de Nederlandse glastuinbouw voorspelt.

De Rabobank liet zijn fantasie de vrije loop gaan. In het meest ongunstige scenario voor de glastuinbouw in 2030, Winter, versloft bijvoorbeeld de aandacht voor duurzaamheid
Ruud Huirne, directeur Food en Agri van Rabobank Nederland, legt het belang van flexibiliteit in de Nederlandse tuinbouwondernemingen uit: "Uit ons onderzoek is naar voren gekomen dat veel tuinbouwondernemers vinden dat ze te maken hebben met een turbulente omgeving. Zij vinden dat zij te maken hebben met een onvoorspelbare omgeving. De wereld verandert, wat wil de consument, handelsbarrières veranderen etc. Hoe ziet de toekomst er uit en wat betekenen deze veranderingen? Voor deze onvoorspelbaarheid zal operationele, structurele en strategische flexibiliteit benodigd zijn."
Met de vier verschillende toekomstscenario's wil de bank de ondernemer bewust maken wat er allemaal zou kunnen gaan gebeuren in de toekomst. De bank heeft hier haar fantasie als instrument gebruikt om de ondernemers te laten zien welke kanten het allemaal op zou kunnen gaan zodat de sector hier zich op voor kan bereiden. Huirne: "Middels deze scan en de vier verschillende vergezichten willen we de Nederlandse tuinbouw voorbereiden op de toekomst. We kunnen nu nog niet zeggen hoe het er in 2030 exact uit zal gaan zien. Het Winter-scenario is natuurlijk niet af te wenden. Konden we dat maar. We kunnen ons er wel op voorbereiden."

In het Lente-scenario is de economie gegroeid, is duurzaamheid juist weer belangrijk, zijn er tuinbouwbedrijven in de stad en is er veel online-verkoop van groente en fruit
"We willen de kwaliteit van het ondernemerschap stimuleren. Een betere ondernemer betekent voor ons als bank ook minder risico op het moment van investeren", vertelt Huirne. "En uiteindelijk zal een betere sector het resultaat zijn van het kwalitatieve ondernemerschap. De Nederlandse tuinbouw mag zijn leiderspositie natuurlijk niet kwijt raken in deze steeds dynamischer wordende wereld."
Via deze link kan men de tuinbouwstudie 'Floreren met Flexibiliteit' bekijken. Deelname aan de scan is ook mogelijk voor niet-klanten van Rabobank.