Leerzame Kennisdag Substraat Wageningen UR
Hein Boon, directeur RHP, opende de dag met een presentatie over het belang van plantenvoeding voor de kwaliteit van het gewas. Daarna nam Wouter Verkerke, onderzoeker bij Wageningen UR Glastuinbouw, het stokje over. Hij ging dieper in op de materie en besprak de relatie tussen plantenvoeding en smaak bij tomaat. De onderzoeker benadrukte wel dat de rassenkeuze op de eerste plaats komt als het gaat om een betere smaak.
Daarnaast blijkt echter ook dat door een hogere EC de smaak positief is te beïnvloeden. Bij een hogere EC wordt een milde stress aangelegd, waardoor de vruchten bij dezelfde hoeveelheid droge stof per vrucht relatief minder water bevatten. In de loop der jaren is het EC-gehalte toegenomen en dit is duidelijk positief voor de smaak. Al een kleine verhoging van de EC leidt in een hogedraadteelt tot iets kleinere en smaakvollere vruchten. Pas bij hoge EC-waarden neemt het aantal vruchten af.
Bron: Wageningen UR Glastuinbouw