Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Clusteren versterkt bio-landbouw in Noord-Holland Noord

"Biovalley moet de biologische groentetuin van Nederland worden"

St. Maarten – "Biovalley moet de biologische groentetuin van Nederland worden. Dit willen we bereiken door clustering van biologische landbouw in Noord-Holland Noord." Met die ambitie startte Jaap Bond, voorzitter van de Agriboard Noord-Holland Noord, gisteren (05-04-2012) op biologisch dynamisch tuindersbedrijf De Lepelaar in 't Rijpje (NH) de gebiedspilot Biovalley. Biovalley wordt ondersteund door het ministerie van EL&I, LTO Fondsen Noord en de Kamer van Koophandel Noord-Holland Noord.

In de pilot gaan biologische groentetelers in de gemeenten Harenkarspel, Schagen en Nieuwe Niedorp in de komende drie jaar meer samenwerken. Dit doen ze door het in kaart brengen van de mogelijkheden voor biologische teelt en het clusteren en uitbreiden van het biologische areaal. Deze aanpak van meerdere biologische bedrijven in de regio moet de huidige 70 hectare biologische groenteteelt uitbreiden naar 150 tot 300 hectare extra.



"Clusteren verbetert de vraag naar biologische gronden en voorkomt terugschakelen naar gangbaar", stelde projectleider Maria van Boxtel van Biovalley. "Meerdere gangbare groentetelers in de regio zijn de laatste jaren geheel of deels overgestapt op biologische teelt. Ze zien hierin goede groeimogelijkheden."

Biologische en omschakelende telers gaan in Biovalley stapsgewijs samenwerken. De verplichte vruchtwisseling kan plaatsvinden door teelt van meerdere gewassen op het eigen bedrijf of door biologische grond met andere telers uit te ruilen en de eigen specialisatie te houden. "Samen groeien is de aangewezen weg", aldus Van Boxtel.



Daarbij worden ook biologische veehouders betrokken. "Als gecertificeerde teelt stelt biologische teelt eisen aan vruchtwisseling. Ook organische mest is nodig. Dan is het handig als er een biologische veehouder in de buurt zit."

Biovalley wordt tevens bij bedrijfsleven, beleidsmakers en consumenten bekend gemaakt als voorbeeldgebied voor biologische landbouw voor Nederland. "We gaan terug naar regionale productie, kleinschalig versus grootschalig. In de discussie over voedsel nemen aspecten als kwaliteit en herkomst alleen maar verder toe",
stelde Jacques Dekker, programmamanager Agriboard Noord-Holland Noord.

Auteur: Ria Besseling, Tekstwerk Wieringen
Copyright: Tekstwerk Wieringen
Publicatiedatum: