Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Communicatiestrategie en local-for-local essentieel

Kansen in Zuid-Duitsland

Om als Nederlandse agrofood-sector te kunnen blijven groeien, is meer aandacht nodig voor kansrijke regio’s. Dit geldt ook voor Duitsland, een geconsolideerde markt met een toenemende concurrentie uit andere omringende landen. Zuid-Duitsland is een grote deelmarkt van 27 miljoen mensen (33% van alle Duitse consumenten) met relatief grote koopkracht en behoefte aan kwalitatief hoogwaardige voedselproducten.



Een belangrijke factor voor het verbeteren van de marktpositie in Zuid-Duitsland is verbeterde communicatie met de consument aldaar. Die is vaak niet goed bekend met de kwaliteiten van Nederlandse agrarische producten. Het vestigen en bijstellen van het imago in deze regio is dus een belangrijk element voor goede positionering.
Bovendien heeft de Zuid-Duitse consument een sterke binding met de eigen traditionele, regionale en lokale bedrijven. Dit maakt het lastig om vanuit Nederland meer marktaandeel te veroveren, ten opzichte van een local-for-local-benadering. Er liggen dus kansen voor bijvoorbeeld directe investeringen in de lokale teelt, productie en op gebied van groene logistiek. De Duitse detailhandel is op zoek naar regionale telers en producenten die aan hun kwaliteits- en logistieke eisen voldoen. Ook duurzaamheid wordt steeds belangrijker, maar de consument begrijpt deze notie onvoldoende. Hieronder de kansen in kort bestek.

Het imago van Nederlandse groente en fruit in Zuid-Duitsland is niet over de hele linie overtuigend. De helft van de ondervraagden in het consumentenonderzoek heeft geen mening. Als de consument de gelegenheid krijgt met het Nederlandse product in contact te komen en dit te proeven, zou dit bijdragen aan een goede positionering in Zuid-Duitsland. Proeverijen en grootschalige (markt) activiteiten als in 2009 met het Geschmackshaus dat door Duitsland trok, zijn essentieel. De glastuinbouw is in Duitsland een nichesector, die van de stijgende vraag naar regionale producten kan profiteren. Investeren in Duitsland kan interessant zijn, ook vanwege de volgorde van de beste prijs: regionaal - Duits - buitenlands. De prijs voor groente en fruit met Duitse herkomst is al snel 20% hoger dan die van geïmporteerde Nederlandse producten en de regionale prijs is nog hoger.

Bron: Berichten Buitenland
Publicatiedatum: