Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Grieken moeten geen Hollandse tomaten kopen

'Het einde van de eurocrisis nog niet in zicht'

Hans-Werner Sinn, voorzitter van het Duitse onderzoeksinstituut ifo, verwacht niet dat er snel een eind zal komen aan de Eurocrisis. „Men moet er rekening mee houden dat het betalingsbalanstekort nog langere tijd aan zal houden en dat de schuldencrisis in de Zuid-Europese landen opnieuw zal verscherpen", zo schrijft hij in een gastbijdrage in het Duitse vakblad 'WirtschaftsWoche'.

„De Eurocrisislanden hebben verzuimd om hun concurrentiepositie te verbeteren door middel van prijsdalingen. In plaats daarvan zijn de producten van sommige landen zelfs nog duurder geworden", bekritiseert hij. „Als Griekenland 37% goedkoper zou worden, zou Griekenland even duur zijn als Turkije. De toeristen zouden terugkomen en de Grieken zouden geen Nederlandse tomaten en Italiaanse olijfolie meer moeten kopen. Elk land, ongeacht zijn productiviteit, is in staat te concurreren als hij maar goedkoop genoeg is."

Van deze mogelijkheid maakten de crisislanden echter geen gebruik. Griekenland, Ierland, Italië, Portugal en Spanje zijn in de periode 1995-2008 vergeleken bij hun Europese handelspartners uit de eurozone, gemiddeld 30% duurder geworden. „Een groot deel van deze stijging moet teruggedraaid worden", aldus Sinn.

Terwijl Ierland van zijn kans gebruik maakte en zijn prijzen tussen 2006 en 2011 met 15% verlaagde, is Griekenland zelfs nog duurder geworden. De Griekse prijsindex steeg in deze periode met circa 7% en zelfs tijdens de actuele Eurocrisis heeft Griekenland zijn concurrentiepositie niet verbeterd. Het land werd tussen 2008 en 2011 namelijk nogmaals 2,5% duurder.
Publicatiedatum: