
De lagere volumes en verkoopprijzen resulteerden in een omzet van 1,61 miljard euro tegen 1,84 miljard euro in 2010. Maar liefst 51% van de omzet wordt gerealiseerd met de vruchtgroenten; 17% van de omzet komt van de vollegrondsgroenten en al het fruit, inclusief exoten, zorgt voor zo'n 24% van de omzet. 53% van de omzet realiseert The Greenery in de Benelux, 15% in Duitsland, 12% in het Verenigd Koninkrijk, 10% in de overige Europese landen en 6% in de rest van de wereld.

Vruchtgroentenareaal
Philip Smits meldde trots dat met ingang van 1 januari 2012 het areaal vruchtgroenten van The Greenery is uitgebreid met 71 hectare tomaten en komkommers: 54 ha in Nederland en 17 ha in het Verenigd Koninkrijk. Het totale areaal tomaten van The Greenery komt met deze groei ruim boven 350 ha", zo vertelde Smits. Volgens de directeur kozen deze nieuwe telers met name vanwege de duidelijkheid en focus voor Coforta. Hierbij dient wel opgetekend te worden dat dit de vruchtgroenten betreft, die direct via The Greenery BV worden vermarkt. Immers, in oktober vorig jaar maakten 33 tomatentelers, 6 auberginetelers, 40 paprikatelers en 2 komkommertelers die bij het T-model van Coforta waren aangesloten, de overstap naar FresQ.Dat The Greenery sinds dit jaar geen marktleider meer is in de vruchtgroenten, noemde Philip Smits volstrekt irrelevant. "Wij zijn veelal prefered supplier bij de Europese retail. Je kunt wel marktleider in een bepaalde productgroep zijn, maar als je product verspreid over heel veel handelsbedrijven vermarkt, zegt me dat niets." Op de vraag hoe het met de toekomst van het T-model is gesteld, antwoordde coöperatievoorzitter Theo Ammerlaan twee strategieën naast elkaar niet wenselijk te vinden, maar dat de Ledenraad in september hierover uiteindelijk een ei zal leggen.
Smits vertelde dat The Greenery nu, bij de start van 2012, in betere conditie verkeert dan bij de start van 2011. De directeur gaf tevens aan dat een nettowinst van 10 tot 15 miljoen euro op termijn haalbaar moest zijn, zij het dat dit een ultieme doelstelling is. Overigens maakte financieel directeur Albert Knol hierbij direct de opmerking dat dit over 2012 niet gaat lukken. In 2011 is veel aandacht uitgegaan naar de implementatie van SAP-software bij Greenery Benelux. In de eerste helft van 2013 wordt naar verwachting het SAP-systeem in het gehele bedrijf in gebruik genomen. De inspanning in tijd en geld om het project uit te rollen is aanzienlijk en dat zal op de balans van 2012 nog terug te zien zijn, al wordt verwacht dat deze investering zijn geld zeker zal terugverdienen.
Ook gaf Smits aan dat The Greenery de ontwikkelingen op het gebied van online verkoop door de retailers nauwlettend volgt. "We hebben een uitstekende logistieke dienstverlening en zijn sterk in het verwerken van orders. Wij hebben dus de kennis en de capaciteit in huis om online supermarkten van dienst te zijn."
Local-for-local
Ook ging Smits niet voorbij aan de toenemende voorkeur van consumenten voor lokaal geproduceerd product in belangrijke exportmarkten. Sinds enige jaren zoekt The Greenery naar mogelijkheden voor samenwerking met lokale producenten in de kernmarkten. Zo is in 2011 de positie verstevigd door de samenwerking meteen Engelse producent van vruchtgroenten. Cornerways Nursery is, na John Baarda Ltd uit Billingham (lid sinds 2010), de tweede Engelse teler die toetreedt tot Coöperatie Coforta. The Greenery is nu goed voor een aanzienlijk aandeel van het totale volume aan tomaten in de UK.
Wel gaf de Greenery-directeur aan dat de financiële ruimte bij de telers om in het buitenland te investeren, beperkt is. "Als The Greenery zullen we niet volop gaan investeren in productie, maar we kijken wel goed naar iedere mogelijkheid om aan te haken in onze exportmarkten. Zo hebben we naar Mexico veel kennis geëxporteerd, waardoor we nu vanuit Mexico een flink volume product afzetten naar de Noord-Amerikaanse markt."
Ook noemde Theo Ammerlaan het, uit telersperspectief, niet verrassend dat het nog relatief stil is met de nieuwbouwplannen in Duitsland. "Het is niet voor niks dat de Nederlandse glastuinbouwbedrijven veelal aan de zeekust liggen. Vanuit productieperspectief kan bijvoorbeeld landen in Oost-Europa, het klimaat nog aantrekkelijker zijn om een glastuinbouwbedrijf te starten."
Clubrassen
Een belangrijk speerpunt in de strategie van The Greenery is het verder uitbouwen van de exclusieve clubrassen, die in 2011 aantoonbaar aan terrein wonnen. Zo werden van de drie appelrassen Rubens, Junami en Wellant in 2011 bijna 8 miljoen kilo aangeboden en de Sweet Sensation peer was goed voor bijna één miljoen kilo. Met partners in Frankrijk, Zuid Afrika en Argentinië kan The Greenery de perenrassen Sweet Sensation en Dazzling Gold in de toekomst jaarrond leveren en inspelen op de toenemende vraag naar lokaal product in de kernmarkt Frankrijk."Het lukt ons om onderscheidend te zijn in Nederland en op onze exportmarkten met clubrassen. Zo was de Sweet Sensation, met een relatief beperkt volume, uitverkocht voor het seizoen begon", vertelde Smits, die vertelde dat The Greenery ook met vollegrondsgroenten zoals sla, witlof en spruiten de komende periode clubrassen zal introduceren met een eigen naam en identiteit.