Koolen Champignons: Groeiverwachting biologische convenience
In 2010 begon Koolen Champignons met de verkoop van biologische – al dan niet bewerkte – champignons. Niet uit eigen teelt, dat bleek anderhalf jaar geleden nog niet haalbaar te zijn. Daarom krijgt Teun zijn biologische champignons van een collega-teler. "Voor de biologische teelt van champignons zijn grondstoffen nodig, die afkomstig zijn van biologische landbouw. Daar is niet gemakkelijk aan te komen. Voor ons is het daarom nu helaas niet haalbaar om 100% biologisch te telen."
Anderhalf jaar nadat hij gestart is met de handel in biologische champignons heeft Teun een hele specifiek groeiverwachting. "In de schappen van de detailhandelaar en de supermarkten zie ik duidelijk hoe de verschillen tussen gangbare en biologisch geteelde champignons steeds kleiner worden. Van de eerste zijn er naast de onbewerkte champignons ook veel convenience-producten te vinden. Zo bieden wij zelf ook kant-en-klare paddenstoelpakketten aan van onze eigen geteelde champignons. De vraag naar dit soort gemaksproducten van biologische paddenstoelen gaat omhoog de komende jaren. Daar spelen wij op in met ons gevarieerde aanbod."
Het omschakelen naar de handel in biologische champignons kostte de nodige moeite. "In het begin was dit best lastig. Vergeleken met de handel in gangbare champignons is het bio-aandeel toch een stuk kleiner. Toch zijn we er mee begonnen, omdat wij totaalleverancier willen zijn. Of het nu om onze eigen witte of kastanjechampignons gaat of om de zwarte truffel, als klanten iets willen hebben op het gebied van paddenstoelen, dan moeten ze bij ons terecht kunnen. Wij vinden dat je ook groot moet durven zijn in kleine dingen. Wij kunnen kleine partijen champignons leveren, omdat we ook grote hoeveelheden afzetten. Dit laatste is nodig om te kunnen blijven bestaan in deze sector."
De teelt bij Koolen Champignons voldoet aan de duurzaamheidseisen van Milieukeur. "Wij gebruiken geen gewasbeschermingsmiddelen, zijn zuinig met water- en energiegebruik en zorgen goed voor onze medewerkers. Wij vinden het belangrijk om het certificaat van Milieukeur te hebben, omdat we hiermee aan onze klanten kunnen laten zien dat we oog hebben voor duurzaamheid en voor het welzijn van onze mensen."
Voor deze keuze betaalt Koolen Champignons wel een prijs: "Het afgelopen jaar is de champignonteelt veel negatief in het nieuws geweest met berichten over malafide arbeidsomstandigheden en onderbetaalde Bulgaarse ZZP'ers. Ik herken ons bedrijf daar overigens totaal niet in. Wij betalen onze mensen gewoon volgens Nederlandse wet- en regelgeving. De concurrentie is soms moordend door de lage arbeidslonen, die betaald worden in onze sector, maar onze aanpak werkt."
Koolen Champignons heeft de laatste jaren flink geïnvesteerd in de inzet van technologie in het productieproces. Door machines in te zetten tijdens het productieproces is het bedrijf efficiënter gaan werken. "Dat is een investering, die zich op de lange termijn uitbetaalt. We zien nu al dat onze manier van werken beter is voor het proces, voor de mensen in ons bedrijf en daarmee ook voor het product dat wij leveren." Vanaf november vorig jaar ziet Teun een duidelijke stijgende lijn. "In onze productie, maar ook in het plezier waarmee onze mensen hun werk doen. Er is orde in ons bedrijf en dat is te merken op de werkvloer. Als ik zie wat onze investering in korte tijd al oplevert, dan ben ik hoopvol voor wat de toekomst ons gaat brengen."
Voor meer informatie:
Teun Koolen
Koolen Champignons
Wierweg 3
1774 NH Slootdorp
0227 603054
[email protected]
www.koolen-champignons.nl
Auteur: Rob Veenstra