Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Prijs voor scriptie over combinatie tomaten- en algenteelt

Bart Slager heeft met zijn scriptie over het combineren van de teelt van tomaten met algenproductie de jaarlijkse scriptieprijs gewonnen van de Nederlandse Vereniging Techniek in de Landbouw (NVTL). Hij concludeert dat de combinatie economisch haalbaar is mits de productie van algen en tomaten in gescheiden afdelingen plaats vindt. Slager schreef de scriptie in het kader van zijn MSc studie aan Wageningen UR in het kader van een project bij Wageningen UR Glastuinbouw.

De teelt van algen staat in de belangstelling. Er worden voor algen steeds meer nieuwe toepassingen bedacht. Behalve als basis voor de food- en feedindustrie staan algen ook in de belangstelling voor toepassingen in onder andere de geneesmiddelen- en cosmetica-industrie. Algen zijn primitieve planten en hebben deels dezelfde behoeftes voor groei en ontwikkeling als tomaten. Een gecombineerde productie is daarom mogelijk en zou de efficiëntie van tomatenbedrijf kunnen verbeteren.

Drie systemen vergeleken

Slager ontwikkelde een uniek model dat op basis van het buitenklimaat jaarrond het kasklimaat, het klimaat in de fotobioreactoren, de tomatengroei en de algengroei berekent. Ook ontwikkelde hij een economisch model om verschillende scenario’s te beoordelen. Hij deed vervolgens een scenariostudie naar algenproductie op een tomatenbedrijf. Hij vergeleek drie systemen waarbij de algenkweek plaatsvond in zogenaamde fotobioreactors onder het gewas, op het pad of in een aparte afdeling. De afmetingen van de fotobioreactors zijn in de modelberekeningen gevarieerd net als de concentratie van de biomassa.

Uit de scenariostudie blijkt dat de teelt van algen en tomaten op één bedrijf haalbaar is. Het voordeel is daarbij dat de faciliteiten en de bronnen voor beide systemen kunnen worden gecombineerd. Productie in gescheiden afdelingen is daarbij economisch het meest rendabel. De NVTL-jury prees de scriptie om zijn wetenschappelijke kwaliteit, het innovatieve karakter en manier waarop het werk werd opgeschreven en gepresenteerd in de scriptie.

Bron: WUR Glastuinbouw
Publicatiedatum: