Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Nitraat in sla: Invoering van maximaal toegestane waarden

Bonn - Vanaf 1 april gelden er wettelijk toegestane maximumwaarden voor het nitraatgehalte in rucola. Daarop wijst de Duitse consumentenvoorlichtingsdienst aid. Hierbij beroepen zij zich op een EU-verordening.

Wie minder nitraat tot zich wil nemen, zou vollegrondsgroente en biologische producten moeten eten. Deze zijn minder met nitraat belast dan conventioneel geteelde producten. Bovendien kunnen nitraatrijke slasoorten en spinazie, waarvan de grenswaarden het afgelopen jaar verhoogd werden, gecombineerd worden met minder nitraathoudende groenten zoals paprika, komkommers en tomaten. Zo kan men de nitraatbalans zelf verbeteren.

Bepalend voor het ontstaan van de schadelijke stof zijn het klimaat en de lichtomstandigheden waarop de teler geen invloed heeft, aldus de aid. Eén kilogram in de winter geoogste rucola mag vanaf 1 april niet meer dan 7000 milligram nitraat bevatten. Voor rucola, die in de zomer geoogst wordt, geldt een maximale waarde van 6000 milligram. Dit omdat het nitraatgehalte dan lager ligt door de grotere hoeveelheid lichtstraling.
Publicatiedatum: