Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Microbiologische monitoring nodig voor consumentenvertrouwen

"Microbiologische monitoring is noodzakelijk voor het consumentenvertrouwen”, zo stelde Taco Wijtzes van WFC Food Safety / WFC Analytics dinsdagmiddag 20 maart tijdens de jaarlijkse informatiebijeenkomst voor deelnemers van Stichting Food Compass. “Maar een goede risico-analyse is nodig om te kunnen bepalen wat je wel en wat je niet moet monitoren. Ergens moet je een lijn trekken. Je kunt niet alles onderzoeken.”

Groente en fruit bevatten 10 duizend tot 10 miljoen micro-organismen per gram product. Dat is heel normaal. Ook mensen zitten vol micro-organismen zoals E. coli. “Een E-coli bacterie maakt vitamine K. Daar zijn wij mensen van afhankelijk.” Waar het om gaat zijn die paar ziekteverwekkende soorten, zoals de E. coli variant ‘EHEC O104’. Op de vraag of microbiologische monitoring de EHEC crisis had kunnen voorkómen, antwoordt Wijtzes met een helder “Nee”. “De infectiebron kan zeer specifiek zijn. Een puntbesmetting. Daar kun je niet tegenop monitoren”. Soms kunnen besmettingen makkelijker worden gevonden. Monitoring is daarom nodig, óók om het consumentenvertrouwen te verdienen. “Je hebt er dan tenslotte alles aan gedaan.”

Lieuwe Smit (Jaguar, the fresh company) gaf een presentatie over de kansen en bedreigingen van bovenwettelijke (retail) eisen, vanuit de praktijk bekeken en Maritza van Assen (Nefyto) nam de deelnemers mee in de actualiteiten uit de gewasbeschermingsindustrie zoals de gevolgen van de ‘zonale toelating’.
Tenslotte ging Huub Welles (Kompany B.V.) dieper in op welke factoren van invloed zijn op de afbraak van gewasbeschermingsmiddelen en hoe deze kennis kan worden benut om residugehaltes op het eindproduct te voorspellen. Jerre de Blok (Productschap Tuinbouw) demonstreerde hoe praktijkvragen beantwoord kunnen worden door gebruik te maken van het Food Compass portaal, de EWRS database en Groenten en Fruit portaal.

Op initiatief van Frugi Venta en het Productschap Tuinbouw organiseert de Stichting Monitoring Voedingstuinbouw ‘Food Compass’ sinds 2003 de sectorale residumonitoring voor de groente en fruithandel. Voor meer informatie, zie www.foodcompass.nl.

Publicatiedatum: