Microbiologische monitoring nodig voor consumentenvertrouwen
Groente en fruit bevatten 10 duizend tot 10 miljoen micro-organismen per gram product. Dat is heel normaal. Ook mensen zitten vol micro-organismen zoals E. coli. “Een E-coli bacterie maakt vitamine K. Daar zijn wij mensen van afhankelijk.” Waar het om gaat zijn die paar ziekteverwekkende soorten, zoals de E. coli variant ‘EHEC O104’. Op de vraag of microbiologische monitoring de EHEC crisis had kunnen voorkómen, antwoordt Wijtzes met een helder “Nee”. “De infectiebron kan zeer specifiek zijn. Een puntbesmetting. Daar kun je niet tegenop monitoren”. Soms kunnen besmettingen makkelijker worden gevonden. Monitoring is daarom nodig, óók om het consumentenvertrouwen te verdienen. “Je hebt er dan tenslotte alles aan gedaan.”
Lieuwe Smit (Jaguar, the fresh company) gaf een presentatie over de kansen en bedreigingen van bovenwettelijke (retail) eisen, vanuit de praktijk bekeken en Maritza van Assen (Nefyto) nam de deelnemers mee in de actualiteiten uit de gewasbeschermingsindustrie zoals de gevolgen van de ‘zonale toelating’.
Tenslotte ging Huub Welles (Kompany B.V.) dieper in op welke factoren van invloed zijn op de afbraak van gewasbeschermingsmiddelen en hoe deze kennis kan worden benut om residugehaltes op het eindproduct te voorspellen. Jerre de Blok (Productschap Tuinbouw) demonstreerde hoe praktijkvragen beantwoord kunnen worden door gebruik te maken van het Food Compass portaal, de EWRS database en Groenten en Fruit portaal.
Op initiatief van Frugi Venta en het Productschap Tuinbouw organiseert de Stichting Monitoring Voedingstuinbouw ‘Food Compass’ sinds 2003 de sectorale residumonitoring voor de groente en fruithandel. Voor meer informatie, zie www.foodcompass.nl.