De themadag Gewasgezondheid werd dit jaar voor de derde keer georganiseerd. Zo’n 190 telers, adviseurs, beleidsmedewerkers en onderzoekers konden kennis nemen van de laatste stand van zaken. De aanwezigen uitten in de workshops hun zorg over het steeds kleiner aantal middelen waarover de glastuinbouw kan beschikken. Met name het voornemen om de toelatingen voor RUB-middelen in te trekken was een punt van discussie.
In de workshops en presentaties was veel belangstelling voor alternatieven voor chemische gewasbescherming en voor het vroegtijdig opsporen van schadeverwekkers. Telers en toeleveranciers zijn erg geïnteresseerd in de mogelijkheden en willen op kleine schaal wel nieuwe technieken uitproberen.
Oplossingsrichtingen
In zijn openingswoord benadrukte Tiny Aerts het belang van deze nieuwe benadering van gewasbescherming. “De recente evaluatie van de nota Duurzame gewasbescherming 2004-2010 is zorgelijk voor de glastuinbouw. De uitstoot van gewasbeschermingsmiddelen is nog steeds te groot en de arbeidsveiligheid tijdens de toepassing van gewasbeschermingsmiddelen is nog onvoldoende verbeterd. Er moet een tandje bij in de glastuinbouw. Het beperken van emissies naar het oppervlaktewater en de bodem is daarbij een belangrijk aandachtspunt. Daaraan moet echt wat gebeuren, anders raken we nog meer middelen kwijt.”Er zijn drie oplossingsrichtingen om de milieubelasting door de glastuinbouw te verminderen en kwaliteit te blijven leveren. Aerts: “Robuuste teeltsystemen, weerbare gewassen en goede detectiesystemen voor het vroegtijdig opsporen van ziekten en plagen hebben de toekomst. Kennisinstellingen, bedrijfsleven en overheid werken volop aan de ontwikkeling hiervan.”
Nieuwe methodes dringend nodig
Bart Bosveld, directeur van het College voor de Toelating van Gewasbeschermingsmiddelen en Biociden (CTGB), en Maritza van Assen, directeur van Nefyto, gaven nadere toelichting op de evaluatie van de nota Duurzame gewasbescherming. Ook uit hun presentaties werd duidelijk dat emissiebeperking de allerhoogste prioriteit heeft voor het behoud van een middelenpakket dat toereikend is voor de glastuinbouw.In de verschillende workshops gaven onderzoekers een overzicht van nieuwe methodes voor het verminderen van de schade door ziekten en plagen. Technieken die aan de orde kwamen, waren onder andere het vergroten van de bodemweerbaarheid, het toepassen van elektrolysewater en het positieve effect van ledlicht op plantweerbaarheid.
Bron: Glastuinbouw.wur.nl