Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Workshop Voedselveiligheid Veg-i-trade:

"Door onderzoek meer te weten komen over bacterie-gevallen"

Tholen - Fresh Trade Belgium organiseerde samen met Universiteit Gent op donderdag 8 maart een workshop rond voedselveiligheid in de AGF-keten. De middag werd geopend door Veerle van der Sypt van Fresh Trade Belgium. Ze verwelkomde de ruim 40 aanwezigen en vertelde dat tijdens deze workshop de stand van zaken van het onderzoeksproject Veg-i-trade.


Veerle van der Sypt, Fresh Trade Belgium

Professor Mieke Uyttendaele van Universiteit Gent informeerde het publiek over de stand van zaken rondom de EHEC-situatie. Volgens haar is een groot deel van de bevolking de crisis al vergeten. "Maar in de AGF-branche zit de schrik er nog steeds in." Kort belichtte ze de EHEC-uitbraak en ook andere gevallen van bacterie-uitbraken in groenten en fruit werden aangehaald, zoals die van listeria in meloenen in de VS.


Professor Mieke Uyttendaele van Universiteit Gent

"We verwachten door onderzoek steeds meer te weten te komen over de oorzaken en het voorkomen van dit soort gevallen, maar de mogelijkheid blijft natuurlijk bestaan dat in de toekomst zoiets terugkomt."



Mieke gaf aan dat er steeds meer bewustwording komt en actie wordt ondernomen rond het gebied voedselveiligheid, zoals bij EFSA en de Europese Commissie. Ook benadrukte ze dat er nog steeds veel onduidelijkheid is op diverse gebieden in verschillende delen van de wereld. "De lijsten met serotypes van de diverse instanties verschillen met elkaar, maar hebben ook weer overeenkomsten. Het moeilijke is om van al die bacteriën de 'juiste' te vinden. Daarom neemt dit onderzoek zo veel tijd en nauwkeurigheid in beslag."



Veg-i-trade is momenteel bezig met diverse onderzoeken in de hele keten in binnen- en buitenland en geeft ook preventieve maatregelen om een uitbraak te 'voorkomen'. "Er zijn nog heel veel vragen", vertelde Mieke. "En er wordt aan gewerkt om deze nog te beantwoorden. We blijven hierin investeren. Daarbij is wel de hulp en interactie nodig van bedrijven uit de AGF-branche." Tijdens de workshop ontstond ook nog een discussie over het feit dat er nog zoveel onduidelijkheid is op het gebied van voedselveiligheid en decontamineren.



Ook andere onderzoekers van Universiteit Gent deden hun zegje over de voortgang van de onderzoeken. Sam van Haute sprak over de microbiële gevaren in groenten en fruit via water. "Waterkwaliteit is vaak een oorzaak van een bacterie-uitbraak. Het is een reëel gevaar", gaf hij aan. Daarbij noemde hij wat voorbeelden waarbij de oorzaak werd teruggevonden in irrigatiewater. "Doordat water zeldzaam en duurder wordt, gaan bedrijven alternatieven zoeken om water te (her)gebruiken. Dit komt vaak niet de kwaliteit ten goede. Dit gebeurt zowel bij telers als in de verwerkende industrie. Water kan op verschillende manieren worden behandeld om het te hergebruiken, maar daarbij worden bij elke onderneming verschillende overwegingen genomen."


Onderzoekers van UVGent: Stefanie Delbeke en Sam van Haute

Onderzoeker Stefanie Delbeke is bezig met haar doctoraal op het gebied van staalnameplannen. "Momenteel ben ik actief met een case microbiologie aardbeien en basilicum. Hiervoor is gekozen omdat bij beide producten weinig informatie is met betrekking tot de risico's en beheersing van microbiologische gevaren." Zij beschreef haar project en legde uit waar ze staalnames gaat nemen. "Dit zal in de hele keten gebeuren en zo proberen we inzicht te krijgen inzake hygiëne en het veiligheidsniveau van producten en processen. Dit zal plaatsvinden bij teelt, verwerking en de handel. Bemonstering kan helpen bij het valideren van de opzet van kwaliteitszorgsystemen en het identificeren van knelpunten in het beheersen van voedselveiligheid."


Onderzoeker Ilse Delcour

Ilse Delcour presenteerde over de prioritisatie in de staalname en analyse van pesticidenresidu's. Zij besprak daarbij de drie niveau's: overheid, sectoraal en bedrijf. "Er zijn verschillende parameters zoals herkomst, productrisico en kwaliteitsborging. Bij elk bedrijf moet een indicatie worden gemaakt hoe belangrijk welke parameter is, hoe het onderzoek moet worden aangepakt en welke risico's er zijn."


Dr. Liesbeth Jacxsens van UVGent

Aan het einde van de workshop kregen de bezoekers een soort 'test' uitgedeeld, waarbij ze konden analyseren hoe ver ze stonden op het gebied van voedselveiligheid. Ze werden hierbij geholpen door Liesbeth Jacxsens en de andere onderzoekers. "Door middel van het diagnostisch instrument krijgen bedrijven inzicht in hun situatie en wij gaan de elementen meten en geven ze de uitslag. Hiermee kan een ieder zijn huidig systeem evalueren. Na invullen krijgen bedrijven een situatieschets." Van het diagnostisch instrument zijn drie versies beschikbaar: voor de landbouw, verwerking en de handel.



In Nederland vindt op 16 maart een gelijksoortige workshop plaats.