Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Gert-Jan van Staalduinen tijdens studiedag NVTL:

Mobiele teelt: Verleden tijd of kansrijke toekomst?

Tholen - De jaarlijkse studiedag van de NVTL stond in het teken van de menselijke factor binnen de automatisering. Gert-Jan van Staalduinen, directeur van Logiqs Agro, sprak tijdens een sessie over de ontwikkeling van de mobiele teelt en waar de kansen van het systeem in de toekomst liggen. Ook lichtte hij de rol van de mens toe, die een grote invloed heeft op de kans van slagen van een project. Van Staalduinen is al sinds 1976 betrokken bij het ontwerpen van mobiele systemen binnen de tuinbouw. Logiqs Agro was voorheen Alcoa /Intransit en door overname onderdeel geworden van de Leen Huisman Groep. Het bedrijf is al meer dan 35 jaar een grote speler binnen de ontwikkeling en realisatie van mobiele teeltsystemen en automatiseringssoftware. Van Staalduinen is een groot voorstander van de mobiele teelt. Tijdens zijn toespraak licht hij niet alleen de successen ervan toe, maar vertelt hij ook over de mislukkelingen en de rol van de menselijke factor hierin.



Voordelen

Van Staalduinen: “Er zijn een groot aantal voordelen die de mobiele teelt met zich mee brengt. Naast dat de hele handel gemakkelijk verplaatsbaar is en een hoop ruimte besparing met zich mee brengt, is vooral de centrale werkplek een groot voordeel. Waarom zouden we de robot of de werknemer naar de arbeid toe brengen, als het net zo makkelijk is om het andersom te doen. De warmte blijft hierdoor ook nog eens in de kas en de werknemer kan in een aangenaam klimaat zijn arbeid verrichten. Dit verhoogt ook de productie van de werknemer nog eens. Dit heeft als resultaat dat er uiteindelijk minder personeel ingezet hoeft te worden en sommige gewashandelingen zelfs volledig geautomatiseerd kunnen worden.”

Successen

Gert-Jan vertelt over de successen van de mobiele teeltsystemen: “ Dertig jaar geleden zijn we begonnen met de inzet van de rolcontainers bij de potplanten. Dit bleek al snel succesvol te zijn en de laatste tien jaar zijn er vooral veel ontwikkelingen bij de inzet van het systeem binnen de tulpen. Ook bij de bladgroente zijn er goede resultaten behaald en natuurlijk ook de teelt van cress op rolcontainers is een mooi voorbeeld. De mobiele teelt sluit hier goed aan bij het snelle teeltproces.

Te hoge verwachtingen

Niet alleen successen, maar ook de mislukkelingen passeren de revue. Van Staalduinen legt uit de de menselijke factor van het falen van sommige systemen van groot belang is geweest: “De laatste jaren zie je een terugval in de inzet van de systemen bij de rozenteelt. We zijn gaan kijken waarom dit nu precies is en we kwamen tot de conclusie dat er diverse oorzaken te noemen zijn. Er zijn bij de inzet van de mobiele teelt in de rozen wel besparingen van arbeidskosten maar deze wegen niet af tegen de meerkosten van de installatie. De telers zijn ook wat huiverig geworden voor de kwetsbare techniek, maar de belangrijkste oorzaak is toch wel de verwachting ervan. Een nieuw idee wordt vaak iets te optimistisch opgepakt en dit neemt hoge verwachtingen met zich mee. Op het moment dat de installatie eenmaal in bedrijf is en voldoet deze niet aan de verwachtingen, dan zorgt dit voor obstructie in de doorontwikkeling. Hierdoor krijgt het idee vaak geen kans meer om door te ontwikkelen om vervolgens helemaal van het toneel te verdwijnen”

Toekomst

“De mobiele teelt heeft zeker kansen in de toekomst. Een van die kansen ligt bij de inzet van LED-verlichting, maar ook de ontwikkelingen binnen de automatisering van gewashandelingen speelt een belangrijke rol. Denk hierbij ook aan de kansen die er liggen bij het duurzame hergebruik van water door middel van drijvende teelt.”