Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Reacties Hans van Es (DPA) en Filip Fontaine (Coöbra)

Frankrijk: 3,65 miljoen euro boete voor witlofkartel

De Franse mededingingsautoriteiten hebben elf witloftelers een boete van maar liefst 3,65 miljoen euro opgelegd wegens kartelvorming. Volgens de kartelwaakhond hebben deze telersverenigingen al vanaf 1998 prijsafspraken gemaakt. Zeven branche-organisaties en vakbonden kregen daarbovenop nog eens een boete van 320.000 euro voor het vaststellen van de prijzen. Hiermee wil de kartelwaakhond een einde maken aan de geheime afspraken tussen producenten en handelsbedrijven, die al 14 jaar heeft geduurd.

De Franse witloftelers wisselden samen prijsinformatie uit, waarna het product onder een bepaalde minimumprijs werd vernietigd. Volgens de mededingingsautoriteit waren de telers op de hoogte van deze illegale acties en hadden ze overeenstemming bereikt over geheimhouding.Volgens de kartelwaakhond is dit in het nadeel geweest van de consumenten. Tussen 2000 en 2010 stegen de groothandelsprijzen van witlof met 32%. Over het geheel stegen de groenteprijzen in deze periode met 21,8%.

Frankrijk is de grootste witlofproducent ter wereld. De jaarlijkse omzet van witlof in Frankrijk bedraagt 135 miljoen euro. Witlof is na meloenen, sla en tomaten het meest geconsumeerde AGF-product in Frankrijk.Eén van de gedupeerde bedrijven, Fraileg, kreeg een boete van 83.000 euro.

Reactie Hans van Es: "Niet begrepen door autoriteiten"

"Voor mededingingsautoriteiten blijkt het nogal eens lastig om te begrijpen hoe de groenten- en fruitwereld in elkaar zit", reageert Hans van Es van DPA. "Daar hebben we hier in Nederland ook mee te maken gehad bij de paprikasector. Je legt dan uit dat iemand je concurrent is, terwijl je er ook zaken meedoet. Dat is een relatie, die men niet herkent vanuit andere sectoren. Het is in de AGF-branche niet meer dan logisch dat je belt wat iemand vraagt voor zijn tomaten en dat je dan vervolgens na wat belletjes naar de buurman gaat. Ondertussen weet men dan wel jouw prijs, maar dat wordt door de autoriteiten niet begrepen."

Reactie Filip Fontaine: "Telers midden in spanningsveld"

Filip Fontaine, Algemeen Directeur van Coöbra geeft aan het voor telers een moeilijke situatie is. "Enerzijds moeten ze luisteren naar de EU-wetgeving waarbij geen gezamenlijke prijsafspraken mogen worden gemaakt. Aan de andere kant is daar ook de GMO-regeling die aan alle kanten stimuleert om samen te werken. Voor producenten is het een lastige keuze, ze zitten midden in een spanningsveld en in Frankrijk hebben ze uiteindelijk aan het kortste eind getrokken." Volgens Filip is kan de uitspraak van de boete juridisch correct zijn. "Maar er moet ook worden gekeken naar de zwakke marktpositie van producenten. Kartelvorming mag natuurlijk niet maar telers in de kou laten staan kan ook niet. En als je alleen geen marktmacht hebt, heb je dat met tien ook niet." Hij vindt dat de prijsstijging van witloof ook genuanceerd moet worden. "De prijs vandaag en in 1970 verschilt nauwelijks, en een sector gaan straffen omdat ze een stukje van hun achterstand proberen inlopen is toch ook wrang."

Auteurs: Izak Heijboer en Gertrude Snoei
Copyright: www.agf.nl
Publicatiedatum: