Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Praktische tips uit onderzoek en praktijk op een rij

Bewaken kwaliteit kaslucht belangrijk voor goede productie

Planten kunnen worden geremd in hun groei als de concentratie van bepaalde gassen in de kaslucht te hoog wordt. Dit heeft onderzoek naar de bronnen van ongewenste stoffen in de kas uitgewezen. Ook in de praktijk zijn de afgelopen jaren productie- en kwaliteitsverliezen van 10 tot 20% gemeld door ongewenste gassen in de kaslucht. Deze zijn afkomstig van rookgas, dat wordt gebruikt om CO2 te doseren of van apparatuur met een verbrandingsmotor. Als de ramen in de kas minder vaak open gaan, onder andere om energie te besparen, nemen de risico’s toe. Met de juiste maatregelen kan een teler de problemen voorkomen. Deze maatregelen en de belangrijkste onderzoeksresultaten zijn te vinden in de leaflet: ‘Kwaliteit kaslucht cruciaal voor goede productie’, een uitgave van Kas als Energiebron. Ook is er een checklist voor veilig CO2 doseren, te downloaden via energiek2020.nu.



Het onderzoek naar de bronnen van ongewenste stoffen in de kas, de mogelijkheden om schade te voorkomen en de risicogrenswaardes voor verschillende stoffen is uitgevoerd door CropEye, Achmea/Interpolis, EMS, kennisinstellingen, toeleveranciers en een tiental telers. Programma Kas als Energiebron en Gasterra hebben het onderzoek gefinancierd. Kas als Energiebron is het innovatie- en actieprogramma voor een krachtige klimaatneutrale teelt in 2020. Het Productschap Tuinbouw, het ministerie van EL&I en LTO Glaskracht Nederland stimuleren en financieren dit programma.

Klik hier voor de leaflet

Voor meer informatie: kijk op www.energiek2020.nu of neem contact op met:
Dennis Medema, telefoon 079 3470 418
Jolanda Heistek, telefoon 06 1360 8752

Publicatiedatum: