Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Landgard in moeilijkheden?

Straelen-Herongen - Bij Landgard, Duitslands grootste afzetorganisatie voor bloemen, planten, groenten en fruit, loopt momenteel niet alles op rolletjes. Het bedrijf heeft een moeilijk jaar achter de rug. Onder meer het faillissement van een grote klant uit Groot-Brittannië en de EHEC-crisis hebben hun sporen achtergelaten. Landgard heeft een zware slag te verduren gekregen.

De afzet van groenten en fruit verliep vorig jaar al teleurstellend voor Landgard. Maar ondanks dat, denkt de voorzitter van Landgard Henning Schmidt dat de coöperatie op de goede weg is en zich goed heeft opgesteld voor de toekomst. De hoofdreden voor het geleden verlies in de groente- en fruitsector was absoluut de EHEC-crisis. In heel Duitsland leed de tuinbouw dagelijks een verlies van 4 miljoen euro en dat gaat ook niet ongemerkt voorbij aan een afzetorganisatie als Landgard. De groenteproducenten en daarmee ook Landgard lijden nog steeds onder de aanhoudend lage vraag en het overaanbod op de markt. Prijsdruk is dan het gevolg.
Een groot probleem voor Landgard is momenteel het feit dat klanten uit de levensmiddelendetailhandel hun rekeningen gemiddeld pas na zo'n 40 dagen betalen. Enkele grote klanten zouden bovendien fors langere betalingstermijnen verlangen. In enkele gevallen zou het zelfs om 60 dagen gaan. De telers krijgen hun geleverde waren echter al na hooguit 14 dagen betaald. Hierdoor ontstaat een driecijferig miljoenenbedrag, dat Landgard door middel van leningen voorfinancieren moet. Daarom wil men dat de leveranciers van Landgard concessies doen. Landgard wil zijn leveranciers vragen om een langere betalingstermijn.

Een grote verandering bij Landgard afgelopen jaar was de joint venture met FloraHolland met als resultaat de Veiling Rhein-Maas. De voormalige veilingen in Straelen-Herongen en Geldern-Lüllingen werden samengevoegd met de voormalige veiling in Venlo (FloraHolland) met als nieuwe standplaats Herongen. De tot het Landgard concern horende Veiling Rhein-Maas werd eind november 2010 in gebruik genomen en heeft een jaarlijkse omzetverwachting van 250 miljoen euro.

Voor het komende jaar heeft Landgard zich ten doel gesteld om de omzet met 3% te laten groeien. Door hun dienstverlening uit te breiden, wil de coöperatie haar afhankelijkheid van de levensmiddelendetailhandel kleiner maken. Landgard zal zijn positie als vooraanstaande afzetorganisatie in Duitsland en Europa verder uit proberen te bouwen. De uitbreiding naar een omvangrijker dienstenaanbod van de akkers tot aan de winkels zal alleen slagen in samenwerking met de producenten en de handel.
 



Publicatiedatum: