Je krijgt deze pop-up te zien omdat dit de eerste keer is dat je onze site bezoekt. Krijg je deze melding altijd te zien dan heb je je cookies uitstaan en zullen die blijven verschijnen.
U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).
Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken. Bedankt!
Je ziet deze popup omdat dit de eerste keer is dat u de site betreed. Als u dit bericht blijft krijgen zet dan alstublieft uw cookies aan
Jean-Paul Nuijten (Haluco): Aanvoer Israël dit seizoen constanter dan vanuit Spanje
"“Grootste bedreiging Israëlische teelt is wildgroei aan kleine exporteurs"
Tholen. De Israëlische teeltbedrijven zijn steeds moderner uitgerust en de paprika's uit Israël zijn, zeker een bepaald gedeelte van het seizoen, kwalitatief beter dan de Spaanse. Daarnaast is de aanvoer van de Israëlpaprika's dit jaar constanter dan die vanuit Spanje. Dat vertelt Jean-Paul Nuijten, die bij Haluco onder meer verantwoordelijk is voor de inkoop van de Israëlische groenten. “De bedrijfsvoering gaat steeds meer op de Nederlandse manier, ook qua sorteren en verpakken. Alleen groeien de groenten nog onder netten en plastic in plaats van onder glas. Maar die missen ze met hun temperatuur en watervoorzieningen niet.”
“Toen het paprikaseizoen van start ging, was het een stuk kouder dan vorig jaar. Na het planten was het wel tien tot twaalf graden lager. De eerste zettingen waren goed en de volumes waren groter en kwamen eerder op gang dan afgelopen seizoen. Dat de temperatuur na het planten lager lag als vorig seizoen heeft ook gezorgd voor een constantere productie met minder grote pieken dan in voorgaande jaren. De hoge producties in het begin van het seizoen gingen ten koste van de prijsvorming”, blikt de importeur terug.
“Later stabiliseerde de markt en nu liggen de prijzen al langer op een stabieler niveau, vooral voor geel en oranje, rood was echter niet altijd even stabiel. Ik verwacht dat de aanvoer tot het einde van het seizoen wel normaal op pijl zal blijven echter tot nu toe is de vraag vanuit Rusland met directe import vanuit Israel ook goed geweest. Daar zijn zeer grote volumes naar toe verscheept en dan komt er automatisch minder naar Europa."
"Misschien krijg je over een paar weken nog een piek, als achtereenvolgens de teelt in de Negev-, Arava- Jordan- en Dead Sea-Valley op zijn einde loopt, maar hoe de kwaliteit op het einde van het seizoen zal zijn is nog een groot vraagteken. Vanwege het wisselende klimaat dit seizoen is de paprika langer aan de plant blijven hangen en minder snel doorgekleurd en dit is niet altijd bevorderlijk voor de kwaliteit", vervolgt Jean-Paul.
Grootste bedreiging
“De teelt is dus geen probleem, maar de grootste bedreiging is op het moment dat de afzet niet al te gestructureerd en georganiseerd verloopt. Er is een wildgroei aan ex-Agrexco telers, die zelf zijn gaan exporteren, terwijl ze er zelf eigenlijk helemaal niet de afzet voor hebben”, vertelt Jean-Paul. “Tegenwoordig zie ik op bijna elke prijslijst Israëlische paprika's staan."
“De grotere exportbedrijven kopen centraal hun transport in. De kleinere exporteurs doen dat niet en dat kan op den duur toch problemen geven. Ook vraag ik me af hoe die nieuwe spelers omgaan met eventuele kwaliteitsproblemen. Grotere verpakkers kunnen wel met mindere handel overweg, maar als een Nederlandse importeur zijn handel naar Tsjechië stuurt en die afnemer gaat niet akkoord, dan is de rekensom gauw gemaakt” zegt Nuijten. “Er zijn momenteel een aantal bedrijven aan het 'wildexporteren' en dat kan in de toekomst weleens de ondergang van bepaalde bedrijven betekenen.”
“Voor het transport van de Israëlische groenten zijn er meerdere opties. Je kunt kiezen voor Griekse transporteurs, via de Franse haven Sète, de Sloveense haven Koper of via de havens in Rotterdam en Antwerpen”, somt Jean-Paul op. “Maar om productbeschikbaarheid te garanderen, kiezen veel spelers voor bijna alle opties. Zo krijgen ze ook meer spreiding van de binnenkomsten. Overigens wordt het transport er niet goedkoper op. Zo is transport van Koper naar Nederland dit jaar al met een kleine 10% gestegen.”
De importeur is niet bang dat de Israëlische telers direct de Europese retail gaan bedienen. “Grote exporteurs hebben in Europa hun eigen verkoopkantoren, maar de meeste telers hebben gewoon een bedrijf als het onze nodig om hun product op de markt te brengen, want die kennis en knowhow hebben ze niet. Zo valt het nog niet mee om direct in Israël te flowpacken, zeker niet wanneer men in een kwalitatief mindere periode komt. Want wat gaat men doen als de supermarkten het product afkeuren en het is verpakt in flowpack? Dan moet men alsnog hoge kosten maken voor het uitzoeken en herverpakken van de paprika en is ook de controle op tracability verdwenen."