Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Retailers houden voedselverspilling geheim"

Marges, inkoopprijzen en –condities zijn geheimen, die geen retailer openbaar maakt. Nog zo'n geheim: De hoeveelheid voedsel die elke dag weer in de vuilnisbak verdwijnt. Voedselverspilling is taboe. Tristram Stuart schreef er in 2009 een boek over: Waste. Uncovering the global food scandal. Vorige week was hij in Nederland op uitnodiging van het duurzaamheidsnetwerk FoodPolicy NL. Voor GS1 Opinie gaat hij in op de omvang van het probleem en de dilemma's die opdoemen bij het zoeken naar oplossingen.

Hoeveelheid afval is geheim

Stuart behoort tot de activisten die na sluitingstijd achterom bij veel supermarkten de afvalcontainers inspecteerden om te zien hoeveel voedsel er wordt weggegooid. "Het zijn schokkende hoeveelheden", zegt hij. "De hoeveelheid afval en wat ermee gebeurt, is onduidelijk. Retailers houden dit geheim. Ze willen het niet vertellen aan hun investeerders en hun klanten. Maar feit is, dat Europese retailers nog steeds hun afvalbakken vullen met voeding, die nog geschikt is voor menselijke consumptie."

Voedselbanken

Dit alles ondanks het feit dat verschillende retailers samenwerken met voedselbanken. "Die retailers doen goed werk. Bovendien is het minder duur dan het gewoonweg vernietigen van voedsel en het klinkt ook beter. Bedrijven moeten geen voedsel weggooien. Dan hoeven de vaak kwetsbare groepen in de samenleving ook niets uit de vuilnisbak te halen. Via de voedselbanken kunnen ze op een waardige manier overtollig voedsel consumeren zonder gezondheidsrisico's."

Klik hier voor het volledige artikel van GS1


Publicatiedatum: