Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
ook Flandria logo veranderd

Nieuw duurzaamheidskeurmerk voor Belgische agf

Duurzaamheid is hot. Niet enkel vandaag, ook in de toekomst zal dit thema actueel blijven. De Belgische sector van verse groenten en fruit ontwikkelde daarom een toekomstgericht duurzaamheidsplan. Vlaams minister-president Kris Peeters, tevens bevoegd voor landbouw, onthulde vandaag tijdens de vakbeurs Fruit Logistica in Berlijn het nieuwe keurmerk Responsibly Fresh. Producten met dit label zijn geproduceerd met aandacht voor het evenwicht tussen people, planet en profit.

Vlaams minister-president Kris Peeters: “De Vlaamse groente- en fruitsector is altijd al een voorloper geweest, een echte pionier. Vandaag bewijzen zij dat dit nog steeds zo is. Ze laten het crisisjaar 2011 achter zich en investeren volop in de toekomst. Met het duurzaamheidskeurmerk ‘Responsibly Fresh’ toont de sector dat het de uitdagingen van de 21ste eeuw – op economisch, ecologisch en sociaal vlak – met succes aanpakt.”


Kris Peeters en Philippe Appeltans

Geen momentopname

De inspanningen van de Belgische producenten en producentencoöperaties op gebied van duurzaamheid zijn voortaan te herkennen aan het nieuwe keurmerk Responsibly Fresh. Om dit te behalen, moeten producenten en de coöperaties voldoen aan erkende kwaliteitssystemen en daarbovenop aan specifieke voorwaarden inzake duurzaamheid.

Maar de inspanningen op gebied van duurzaamheid kunnen niet vervat worden in één momentopname. Het is immers een continu proces want duurzaamheid kan enkel bereikt worden door de voortdurende inspanningen van producenten en veilingen, nu en in de toekomst. Daarom wordt ook de parameter tijd opgenomen. Het collectieve duurzaamheidskeurmerk bundelt immers de individuele vooruitgangsrapporten en weerspiegelt zo de evolutie van de inspanningen van de sector.

Producenten en hun coöperaties worden extern gecontroleerd, vooraleer het Reponsibly Fresh-keurmerk op de groenten en het fruit kan aangebracht worden. Het Verbond van Belgische Tuinbouwcoöperaties (VBT) is eigenaar van het Responsibly Fresh-keurmerk en de huidige deelnemende coöperaties zijn BFV, Coöbra, LTV, Mechelse Veilingen, REO Veiling, Veiling Borgloon en Veiling Hoogstraten.

Vier thema’s

Het duurzame engagement van het Responsibly Fresh-keurmerk draagt bij tot een breed assortiment aan groenten en fruit die betrouwbaar, kwaliteitsvol en gezond zijn, zowel voor de consument van vandaag als die van morgen. Daartoe kiezen de telers bewust voor lage impact, biodiversiteit, nabijheid en voedingsspaarzaamheid. Voor elk van deze thema’s is in detail omschreven hoe de producenten en de producentencoöperaties duurzaamheid zullen realiseren. Een kort overzicht:

1. Lage impact
De telers van het Responsibly Fresh-keurmerk gaan zuinig om met bodem, energie, water, gewasbeschermingsmiddelen en bemesting. Ze beperken de uitstoot en vervuiling, met respect voor fauna en flora. Aan de basis ligt een geïntegreerde teelt met aandacht voor preventie, monitoring en interventie.

2. Biodiversiteit
De deelnemers kiezen voor een gevarieerde teelt en ondersteunen wetenschappelijk onderzoek naar nieuwe rassen en teelttechnieken. Dat levert naast een ruime keuze aan nieuwe kwalitatieve producten ook een betere kwaliteit van de leefomgeving, waarbij de diversiteit in stand gehouden wordt.

3. Nabijheid
De structuur van de producentencoöperaties zorgt voor een korte, geïntegreerde keten. Zowel leveranciers als klanten bevinden zich in de nabijheid met als resultaat: transparante prijsvorming voor producenten, one-stop-shopping voor distributeurs en betaalbare kwaliteit voor de consument.

4. Voedingsspaarzaamheid
Doordachte bewaartechnieken, klantgerichte porties en het continu inspelen op vragen en wensen uit de markt werken voedingsspaarzaamheid in de hand. Telers en producentencoöperaties van het Responsibly Fresh-keurmerk willen op die manier zo efficiënt mogelijk groenten en fruit op het bord van de consument brengen.

Een logo met verhaal

Het nieuwe logo weerspiegelt verschillende aspecten van het verhaal achter Responsibly Fresh. In eerste instantie refereert de ronde vorm naar de aardbol. Groenten en fruit groeien immers uit de aarde en opdat dit zou kunnen blijven duren, draagt de sector zorg voor deze aarde. Men kan ook de letter G herkennen in het nieuwe logo. Deze staat voor ‘globaal’, voor ‘groen’ en voor ‘goodcitizenship’. Responsibly Fresh is bovendien een keurmerk voor verse producten en dat wordt gevisualiseerd door het blad dat in het midden van de letter G staat. Er groeien immers heel wat bladeren in de wereld van groenten en fruit. Tot slot is er nog de kleurenmix, die verwijst naar de regenboog, een fenomeen dat optreedt wanneer het regent bij zonneschijn. En dat is waar het inzake duurzaamheid om gaat: het verenigen of in evenwicht brengen van ogenschijnlijk tegenstrijdige zaken: people, planet en profit.

Responsibly Fresh is een keurmerk voor alle groenten en fruit van de deelnemende producentencoöperaties, van asperges tot zwarte bessen. Het logo zal gebruikt worden in combinatie of integratie met bestaande productmerken van de deelnemende producentencoöperaties. Het logo zal op alle verpakkingen komen en vervangt de vroegere ‘Groene boog’ van de Milieubewuste Teelt. Dit geeft aan dat de stap naar Responsibly Fresh een logische evolutie is na een periode van milieuvriendelijke inspanningen.

Flandria

In 1995 ontwikkelden de Belgische veilingcoöperaties het Flandriakeurmerk voor tomaten en witloof. 17 jaar later kijkt Flandria meer dan ooit naar de toekomst. Van puur kwaliteitslabel maakt Flandria nu de sprong naar een kwaliteitslabel met nog meer aandacht voor duurzame productie. Visueel komt dit tot uiting door de integratie van het Responsibly Fresh logo in de FLANDRIA visual.

Hoe het begon

De beginjaren ’90 werd de productie geconfronteerd met een overaanbod van tomaten en bijhorende slechte prijzen. Hierop reageerden de Belgische groenteveilingen onder de koepel van het VBT met het Flandriakwaliteitslabel. In eerste instantie startte Flandria met lastenboeken voor witloof en tomaten. De basis van een mooi succesverhaal was gelegd.

Naar de top van de Europese groentemerken

17 jaar later omvat de Flandriafamilie meer dan 60 soorten groenten en fruit en is het doorgegroeid naar een vaste waarde in binnen- en buitenlandse rayons. Het ruime aanbod in combinatie met een bekendheid van ruim 90% bij Duitse en Franse (professionele) klanten en een bekendheid van bijna 75% bij de Belgische consument, maken van Flandria momenteel één van de belangrijkste groentemerken in Europa.

Van milieubewust naar duurzaamheid

Eén van de vereisten van het Flandrialastenboek was van bij het begin de ‘milieubewuste teelt’. Deze werd gesymboliseerd door de groene boog met gele vlinder. Intussen is deze ecologische pijler te beperkt, gezien de maatschappij immers steeds meer belang hecht aan duurzaamheid in al zijn facetten. Ook economische en sociale elementen moesten daarom hun plaats krijgen binnen het Flandriaverhaal (people, planet, profit). Het nieuwe initiatief Responsibly Fresh biedt het antwoord op deze vraag naar duurzame producten. Flandria stapt dan ook volledig in het verhaal van Responsibly Fresh en integreert dit in de eigen lastenboeken.

Nieuw logo

De evolutie van milieubewust naar duurzaam wordt duidelijk zichtbaar in het Flandrialogo. De gele vlinder maakt vanaf februari 2012 plaats voor de kleurige G van Responsibly Fresh. Ook de tekst in de groene boog verandert van ‘milieubewuste teelt’ naar ‘Responsibly Fresh’. Een evolutie en geen revolutie. Want deze ontwikkeling is een logische volgende stap na een jarenlange periode van milieuvriendelijke inspanningen. En de Flandriakwaliteit? Die blijft uiteraard een topprioriteit.

Voor meer informatie: www.responsibly-fresh.com
Publicatiedatum: